Festivalul Filmului European

Imagini

Informații

Data: 27 - 29 Mai 2016

Descriere

La film cu Europa, de ziua ei

În fiecare an, de douăzeci de ani, Europa ne invită, pe 9 mai, de ziua ei pe toți la o mare petrecere, așa de mare că se numește festival. Pentru prietenia pe care i-o oferim, fiecare primim la schimb un dar: filme europene.

O aventură pornită acum două decenii continuă să pună pe agenda cinefililor din România spectacole de film european, în luna mai, în plin sezon al festivalurilor. Iar dacă uneori sunt prea multe petreceri în același timp și unii nu știu cum să se împartă între Cannes și România… ne simțim onorați! Am vrea să ajungem în fiecare an în locuri mai îndepărtate și mai aproape de fiecare spectator.

Proiectul din 1996 al Delegației din România a Comisiei Europene, devenit acum o tradiție foarte apreciată de publicul românesc, a fost preluat, din 2007, anul aderării României la Uniunea Europeană, de Institutul Cultural Român. Cu la fel de mult succes! Însă în toți acești ani, Festivalul nu ar fi fost posibil fără partenerii săi de nădejde în selecția și aducerea filmelor: Ambasadele Statelor Membre ale Uniunii Europene, Institutele și Centrele Culturale ale acestora, Uniunea Cineaștilor din România. Suntem puternici pentru că suntem împreună, așa că ideea inspirată din 2014 de a organiza Festivalul sub egida EUNIC București a fost o decizie naturală.

La moment aniversar, Festivalul este recunoscător eforturilor celor care l-au inițiat și au contribuit de-a lungul anilor, cu viziune și (uneori necesară) încăpățânare, la creșterea lui. Orice început e greu, dar acest proiect a avut noroc de părinți încrezători în viitorul lui încă de la început, din 1996, când Europa era doar un vis frumos: Iulia Deutsch, Giorgio Ficcarelli, Angela Filote, Jonathan Scheele sau Roxana Morea au sădit cu optimism și au crescut cu perseverență an de an tânărul proiect și nu au vrut să se despartă de el nici mai târziu, când au găsit în Horia Roman-Patapievici și echipa ICR partenerul cu viziune, împreună cu care să ducă mai departe ștafeta, continuată mai târziu și cu susținerea lui Lilian Zamfiroiu. Publicul din România s-a putut bucura în continuare, an de an, de sărbătoarea filmului european prin efortul constant din spatele cortinei al unor oameni dedicați – Ioana Anghel, Ariadna Ponta, Ștefana Mărmureanu, Roxana Călinescu, Irina Cornișteanu, Irena Isbășescu – alaturi de echipe entuziaste – au ținut flacăra vie. Echipa de azi a Festivalului le este recunoscătoare și încearcă să ducă această poveste frumoasă mai departe.

În perioada 5-29 mai 2016, vă invităm să ne bucurăm împreună de multiculturalitatea europeană, de bogăția stilistică, de conținutul și viziunea cinematografiei europene.

Proiecțiile vor avea loc în șase orașe din România, printre care și cele patru aflate în cursa pentru desemnarea Capitalei Culturale Europene 2021 – proces ce se va finaliza în septembrie 2016 (București, Baia Mare, Cluj-Napoca, Timișoara).

Edițiile organizate sub îndrumarea Institutului Cultural Român au încurajat tinerii regizori români să contribuie la promovarea filmului european în România, știut fiind că aparatul de marketing al Hollywood-ului îneacă, de obicei, eforturile de vizibilitate făcute de producătorii europeni, ducând cinematograful european într-un nemeritat con de umbră. Astfel, în fiecare an din ultimul deceniu, câte un regizor român a propus un concept original de promovare, l-a transformat în clip video și radio și l-a pus cu generozitate la dispoziția organizatorilor pentru a ajuta festivalul să ajungă la public. Ei sunt: Cristi Puiu, Corneliu Porumboiu, Cristian Mungiu, Marian Crişan, Radu Jude, Radu Muntean, Cătălin Mitulescu, Adrian Sitaru, Tudor Giurgiu și Anca Damian – autoarea spotului actualei ediții.

Festivalul oferă publicului său filme de tot felul, pentru că varietatea Uniunii Europene este cel mai bine ilustrată prin intermediul cinematografiei europene, diversă, savuroasă și neașteptată, asemeni unui bufet suedez cu bucătărie mediteraneană, nordică și slavă, asamblat cu rafinament franțuzesc, pragmatism german, stil danez și sobrietate britanică. Suntem onorați să vă invităm la petrecerea Europei și vă poftim la film!

Selecția filmelor a fost făcută de către organizatori împreună cu Ambasadele Statelor Membre ale Uniunii Europene, cu Institutele și Centrele Culturale în România și completată cu producții aflate în portofoliul distribuitorilor de filme europene, Independența Film and Transilvania Film.

PROGRAM
27 Mai

  • 21:30, Grădina de vară Capitol – ”Banat” (Italia, dramă, 2015, 82 min. 15+)

    Doi tineri emigrează în sens opus față de cum ne-am fi așteptat: nu din România în Italia, ci din Italia în România, în căutarea unui loc de muncă, dar și a fericirii. Este oare exilul din propria țară singura cale spre împlinire?


28 Mai

  •  17:00, Ambasada – ”Copacul” (Slovenia, dramă, 2014, 90 min.)

    O poveste, trei abordări. Filmul dezvăluie treptat situația tragică în care se regăsesc o mamă și cei doi fii, ca urmare a unui accident. Firul neliniar al dramei reține inteligent privitorul într-o stare de tensiune, accentuată și de cadrele care sunt aproape claustrofobice.

  • 19:00, Ambasada,”Povești din Zagreb vol. 3” Croația, dramă, 2015, 95 min.)

    Seria Povești din Zagreb reunește scurtmetraje despre Zagreb. Cel de-al treilea volum al acesteia cuprinde șase scurtmetraje (Resistance Day, Celebration of Democracy, Goran’s Street, Epiphany, Walnut, Thunder) a căror acțiune se desfășoară în timpul câte unei sărbători publice din Croația.

  • 21:00, Ambasada, ”Mediterranea” (Italia, 2015, dramă, 2015, 107 min.)

    Regizorul prezintă problema atât de reală a luptei pe care emigranții africani o duc, riscându-și de multe ori viața pentru o șansă nouă în Europa. Ayiva și Abas, doi buni prieteni din Burkina Faso decid să plece în Italia pentru a-și găsi de muncă și pentru a-și susține financiar familiile rămase acasă. Dar chiar și după ce supraviețuiesc călătoriei chinuitoare, nimic nu îi poate pregăti pe cei doi bărbați pentru ostilitatea și violența care îi așteaptă odată ajunși la destinație.


 29 Mai

  •  17:00, Ambasada -”Hotel Dallas” (România, documentar, 2016, 74 min.)

    În România anilor 80, Dallas este singurul serial american difuzat la televizor. El oferă o viziune fascinantă asupra bunăstării, care captează imaginația milioanelor de români. Printre ei se află și Ilie și fiica lui, Livia. După căderea comunismului, Ilie construiește o copie a vilei din serial, iar Livia îl invită pe Patrick Duffy, interpretul lui Bobby, să retrăiască moartea personajului, de data aceasta în replica faimosului ranch Southfork.

  • 19:00, Ambasada, – ”Intrusul” (Olanda, dramă, 2014, 87 min., 15+)

    Fiind copilul unei mame olandeze și al unui tată marocan, Sam a trăit întotdeauna între două lumi. Ca ofițer de poliție, trebuie să se infiltreze într-o familie de traficanți de droguri marocană. În mod neașteptat, îl încearcă un sentiment pe care îl credea dispărut – se simte acasă, acceptat. Cu cât aprofundează cazul în interiorul acestei familii, cu atât mai mult experimentează un sentiment de fraternitate. Sam este pus în fața celei mai mari dileme din viața sa: loialitatea.

  • 21:00, Ambasada, – ”Maxine Peake as Hamlet” (Marea Britanie, dramă, 2015, 184 min.)

    Tânărul prinț al Danemarcei se întoarce la curte, de la studii, şi descoperă nu doar că tatăl său a murit, ci şi că mama sa, Gertrude, s-a recăsătorit cu fratele acestuia, Claudius, unchiul lui Hamlet, care acum a ajuns rege. Când fantoma tatălui său îl vizitează pe zidurile castelului, cerându-i să-i răzbune moartea, Hamlet declanșează o serie de evenimente care conduc spre un deznodământ tragic.

Selecția filmelor a fost făcută de către organizatori împreună cu Ambasadele Statelor Membre ale Uniunii Europene, cu Institutele și Centrele Culturale în România și completată cu producții aflate în portofoliul distribuitorilor de filme europene, Independența Film and Transilvania Film.

Autentificare

Vă rugăm să introduceți emailul și parola Dvs:

Înregistrare Express

Introduceți adresa de email și parola:
Emailul Dvs este deja înregistrat pe Fest.ro. Doriți să unificați ambele conturi de utilizator?