Opregul

Imagini

  • Opregul
  • Opregul
  • Opregul

Descriere

Opregul este piesa de port specifică Banatului, ce se poartă peste poale în fața și în spate sau numai în spate, de către femeile căsătorite. Este alcătuit din două părti distincte: petecul- o fâșie de țesătură ce poarta denumirea de obadă sau partă și ciucurii denumiți ciocoți sau chițele.
in vechime petecul era foarte lat, ciucurii scurti si monocromi rosii sau negri in functie de varsta purtatoarei, opregul avand astfel un aspect aproape patrat. Mai tarziu la sfarsitul secolului al XIX- lea si inceputul secolului al XX- lea petecul s-a scurtat si ajunge sa cuprinda un sfert sau mai putin din lungimea opregului in favoarea ciucurilor care devin policromi.

In ceea ce priveste materialul de confectionare, in secolele XVIII si XIX, opregul era tesut din lana in tehnica cioriciu adica, prin folosirea firelor de lana colorate in urzeala. Peste acest fond de tesatura sunt dispuse ornamentele prin alesatura, tehnica ce se realizeaza cu canura multicolora, matase, gaitan, fir auriu si argintiu. incepand cu secolul al XX-lea apare opregul confectionat din bumbac, fir metalic si somot. Ciucurii in aceleasi tonuri cromatice ca si decorul petecului se confectionau din fire de lana rasucite si se prindeau de petec prin innodare.

Opregul se purta pereche cu piesele de gateala capului ( cealma, ceapsa, tulbent s. a.) tehnicile si motivele ornamentale proprii opregelor fiind aceleasi si in cazul pieselor de acoperire a capului. Opregul cu ciucuri avea valoare de marca civila deoarece era imbracat pentru prima data in a doua zi a nuntii, obicei pastrat pana in zilele noastre. O reminiscenta a acestui obicei este opregul cu bani, confectionat pentru a fi purtat dinapoi de catre mireasa in ziua nuntii. in acelasi timp, el indeplineste o functie ceremoniala legata de riturile de trecere, aceea de a indeparta duhurile rele din preajma mortului. ( spre exemplu, in Almaj, inainte de inhumarea mortului groapa se matura cu ciucurii opregului ).

  • Opreg 1 - opreg din Bazos (jud. Timis), de la inc. sec. XX, Tesatura din lana si fir metalizat in forma dreptunghiulara, cu motive ornamentale geometrice, cu chenar din 30 monede austriece ( de 2 fileri ) pe trei laturi si ciucuri lungi colorati din fire de bumbac , purtat de tanara nevasta la ocazii festive.

  • Opreg 2 - opreg din Ghiroda ( jud Timis), de la inc. sec. XX, Tesatura in patru ite din par de lana si matase, cu monede austriece aplicate (datate 1897) intercalate de frunze triunghiulare si un chenar de flori metalice stilizate si ciucuri colorati din matase, purtat de nevasta tanara la ocazii festive.

  • Opreg 3 - opreg din Sustra (jud. Timis), de la inc. sec.XX, Tesatura din fire de bumbac si fir metalizat, cu motive ornamentale geometrice, pe care este montata o salba din 50 monede austriece (de 2 fileri ) cu floricele metalice stilizate si ciucuri din matase alba, purtat de tanara nevasta la ocazii festive.

Amplasarea pe hartă

Autentificare

Vă rugăm să introduceți emailul și parola Dvs:

Înregistrare Express

Introduceți adresa de email și parola:
Emailul Dvs este deja înregistrat pe Fest.ro. Doriți să unificați ambele conturi de utilizator?