OASIS. GREEN IDENTITY – Expoziția grupului Avantpost
Imagini
Informații
Descriere
Oasis. Green Identity
17 septembrie- 17 octombrie
Programul expoziției: Vineri 14:00 – 19:00, Sâmbătă și Duminică 10:00 – 19:00
Programul detaliat pentru opening weekend aici: https://avantpost.ro/event/picnic-and-art-weekend/...
Stațiunea Tinerilor Naturaliști, Universitatea de Științe Agricole, str. Rozelor nr. 4, Timișoara.
Participarea publicului se va face respectând toate normele sanitare in vigoare, care au ca scop prevenirea răspândirii COVID-19.
-----
Artiști: Grupul Avantpost (Aura Bălănescu, Ciprian Chirileanu, Cosmin Haiaș, 13m10j, Livia Mateiaș, Liliana Mercioiu Popa, Sorin Oncu, Renée Renard, Petrică Ștefan, Bogdan Tomșa, Miki Velciov). Artiști invitați: Andreas Bohnenstengel, Massimo Fiorito, Patricia Lincke / Platforma MQ18 Kunstplatz München (co-curator Narcisa Fluturel) și Colectivul Invisible Flock Leeds (co-curator Catherine Baxendale).
Conceptul expoziției / Curator Maria Orosan-Telea
Proiectul problematizează relația dintre mediul antropic și mediul natural, urbanizarea accelerată și adâncirea tot mai mare a dezechilibrului dintre zonele construite și spațiile verzi din interiorul orașelor. Soluțiile vizionare venite din partea activiștilor de mediu, a arhitecților preocupați de designul sustenabil și a specialiștilor în politici ale sustenabilității în agricultură includ idei precum îmbunătățirea sănătății locale a mediului și revitalizarea zonelor construite prin grădini urbane, reabilitatea ecologică prin aportul și în beneficiul comunităților. Departe de a fi rezolvate, aceste probleme acute ale locuirii urbane au un impact considerabil asupra stării de bine sociale și asupra stării emoționale a fiecărui individ în parte. Pandemia cu momentele de acalmie fortuită pe care le-a provocat a determinat o dată în plus conștientizarea acțiunii responsabile asupra naturii și a beneficiului conviețuirii echilibrate cu ecosistemele care ne înconjoară.
Expoziția Oasis. Green Identity își propune să reflecteze asupra acestor aspecte prin prezența unor artiști care lucrează cu spațiul, obiectele și cu tehnologiile new media, care construiesc discursuri coerente în raport cu locul și situația în care urmează să-și insereze structurile conceptuale și materiale. Intervențiile pun în valoare un areal verde din zona estică a orașului Timișoara, un spațiu surprinzător prin diversitatea tipologiei de peisaje naturale pe care le însumează. Stațiunea Tinerilor Naturaliști aparține Universității de Științe Agricole din Timișoara și este în același timp parc dendrologic, pădure de salcâmi, grădină urbană, zonă cu iazuri, gospodărie didactică.
Caracterul grupului Avantpost, cristalizat pe parcursul celor 11 expoziții realizate între 2014 și 2019, este dat de această capacitate de a dialoga franc cu spații de expunere alternative. Practica de tip site- specific, vizibilă mai ales în expozițiile Universallowed (2017, Turnul fostei Fabrici de Baterii) și In Vitro Veritas (2019, Gara de Nord din Timișoara), este dintre mizele importante ale proiectului Oasis. Green Identity, care vizează impactul pozitiv pe care arta îl poate avea asupra medierii relației dintre comunitate și natura aflată în imediata ei vecinătate.
Expoziția standard va fi înlocuită de o formulă curatorială experimentală, în care lucrările vor fi parțial izolate fizic unele de altele, datorită distanțelor mari dintre ele, dar vor trăi împreună la nivel de concept.