Recuperarea unei memorii – Monografia vieții Preotului Profesor Nicolae Terchilă

Imagini

Informații

Data: 13 Decembrie 2023, 18:00 Miercuri

Descriere

Gazdă:
Sibiu Tourist Info Center 2, Samuel Brukenthal, Entrance F (from Piaţa Mare) Piața Mare Sibiu 550178

Volumul „Recuperarea unei memorii – Monografia vieții Preotului Profesor Nicolae Terchilă” cuprinde date despre viața și activitatea profesorului sibian, editarea memoriilor sale cuprinse în documentul de arhivă Amintiri, precum și fotografii de arhivă.

Lucrarea este realizată de pr. Prof. univ. dr. Constantin Necula și asist. univ. dr. Sorana Maier Bițu.

Proiectul „Recuperarea unei memorii – Monografia vieții Preotului Profesor Nicolae Terchilă” vizează realizarea unei monografii dedicate vieții preotului profesor Nicolae Terchilă (1898-1983).
Din fericire pentru proiectul propus de noi, în urmă cu foarte puțin timp s-au descoperit o serie de manuscrise, lăsate Bibliotecii Mitropoliei Ardealului de către Părintele Nicolae Terchilă. Vorbim de documentele care cuprind 34 de texte majore, fotografii inedite și o arhivă de epistole.
Părintele Nicolae Terchilă se naște la 21 octombrie 1898 în localitatea Copșa Mică, raionul Mediaș. Tatăl, Iacob, preot și mama Ana (născ. Vișe). Într-o Autobiografie aflată în manuscris scrisă în 10 mai 1960 el consemna: „Tatăl meu a fost preot sărac având să hrănească o familie de unsprezece (11) membri (tată, mamă, bunică+8 copii) muncind sesiunea parohială de 1,5 ha. Din 8 copii unul a ajuns învățător, 1 brigadier silvic iar restul plugari mijlocași. Eu am studiat muncind vara la câmp, iarna ca meditator și ajutat de Biserică”.
Urmează școala elementară maghiară de 6 clase în Copșa Mică. Apoi liceul din Dumbrăveni (Gimnaziul de stat maghiar) pe care-l absolvă în 1917. A fost încorporat și apoi trimis pe front în Primul Război Mondial. Cel mai probabil ultimii doi ani de liceu îi va fi absolvit dând examen în particular, fiind militar. Între 1918-1921 își face pregătirea în Institutul Teologic din Sibiu.
Licența în Teologie tânărul Nicolae Terchilă o obține la Chișinău în 1935. Audiază cursurile de Filosofie de la Berlin (1921-1922) și ale Facultății de Teologie și Filosofie din Leipzig (1922-1924) unde obține și doctoratul în filosofie în 1924. Audiase somități din domeniul teologiei lutherane și catolice ale vremii: Adolf Deissmann, Kaftan, A. Sombart și Ernest Troeltsch fiind câțiva dintre aceștia. Tot în 1924 avea să se căsătorească cu o tânără germană- Doris, născ. Keller, căsătorie ce avea să dureze armonios 60 de ani. Un alt doctorat, în teologie, avea să obțină în 1936 la București. Este profesor suplinitor (1925), provizoriu (1927) și apoi definitiv (începând cu 1936) la Academia Teologică „Andreiană” din Sibiu. Din anul 1948 Academia devine Institutul Teologic Universitar și Părintele Nicolae Terchilă predă aici până la pensionarea sa de boală, în 1953. A predat fie concomitent fie segmențial Filosofia, Istoria Filosofiei, Pedagogia și Istoria Pedagogiei, Catehetica, iar pentru perioade mai scurte Filosofia creștină și Omiletica A fost hirotonit diacon (1925), preot (1927) și protopop - la 50 de ani (1948).
Un loc aparte în manuscrisele descoperite recent îl reprezintă Amintirile sale (120 pagini) scrise în timp, cu adaosuri până în 1978. Asupra acestor Amintiri se va opri proiectul nostru care vizează nu doar editarea lor, ci și structurarea lor monografică în acord cu istoria și contextul socio-politic al vremii. Amintirile evocă nu doar copilăria sa, ci și perioada școlarizării- în contextul multietnic al Dumbrăvenilor, stagiul militar în vreme de Război (unele dintre cele mai frumoase pagini de memorialistică nepublicate), școlarizarea teologică la Sibiu în perioada dificilă 1919-1923 și începutul carierei sale universitare. Va preda- cu intermitențe mici- până în 1952 când este arestat și apoi pensionat, în 1953, pe caz de boală (surzenie dobândită în Primul Război Mondial și activată în ancheta de la Securitate, iulie-noiembrie 1952). Părintele avea să se stingă în 26 octombrie 1983. Împlinise 85 de ani de viață, din care 31 îi trăise ca pensionar.
Dincolo de activitatea sa vizibilă, comportamentul său uman îl impusese ca un model de viață. Un model care merită propus după regulile monografice.

Proiectul este cofinanțat de Primăria SIbiu prin Agenda Culturală 2023.

Amplasarea pe hartă

Autentificare

Vă rugăm să introduceți emailul și parola Dvs:

Înregistrare Express

Introduceți adresa de email și parola:
Emailul Dvs este deja înregistrat pe Fest.ro. Doriți să unificați ambele conturi de utilizator?