JAZZ LA ASFINȚIT | Concerte pe Acoperiș 2023

Imagini

Informații

Data: 4 August 2023, 21:00 Vineri

Descriere

Vineri, 4 august 2023, ora 21.00, Acoperișul Filarmonicii


JAZZ LA ASFINȚIT


Ana - Cristina Leonte - voce
Alexandru Arcuș - saxofon

A-C Leonte – feminitatea la putere

Ana-Cristina Leonte este una din cele mai apreciate cântărețe, compozitoare și conducătoare de formație din noua generație a muzicii românești. Născută la Suceava, pe 17 februarie 1989, Ana-Cristina a urcat prima oară pe scenă la vârsta fragedă de 4 ani. A studiat vioara timp de 12 ani la Liceul de Artă “Ciprian Porumbescu”. În 2008, s-a mutat în capitală unde și-a continuat studiile în cadrul secției de jazz condusă de prof.conf.dr. Mircea Tiberian la Universitatea Națională de Muzică București. În 2012, a absolvit studiile de licență, iar în 2014 și-a finalizat studiile de masterat abordând tema Tehnicilor vocale extinse aplicate în muzica de jazz.


A cântat alături de numeroşi artişti, atât ai scenei de jazz româneşti, cât și ai celei internaţionale. Dintre aceste colaborări îi amintim pe: Albert Tajti, Michael Acker, Tavi Scurtu, Alexandru Arcuș, Mircea Tiberian, John Betsch, Chris Dahlgren, Albrecht Maurer, Pierre Borel, Maurice de Martin, George Dumitriu, Juhasz Gabor, Rohan Dasgupta, Daniele di Pentima, Cristian Soleanu, Mihai Iordache, Alex Munte, Sorin Romanescu, Paolo Profeti, Ciprian Pop, Sebastian Burneci.


S-a bucurat de aprecierea publicului la o serie întreagă de evenimente importante: Bucharest JAZZ Festival (2017, 2014), JAZZ TM (2017, 2016, 2015), Street Delivery(2016), Electric Castle(2016), Waha (2016, 2017),Cziki Jazz Festival (2016), Zilele Jazzului Românesc la Budapesta (2015), Braşov Jazz Festival (2015), Dobrojazz (2015), Alba jazz (2015), Gardener Jazz Festival (2016, 2015), Danube Jazz Festival (2015), Jazzbook Fest (2015), International GreenFest (2014), Girona Accappella Fest (Spania 2014), Alba Jazz (2014), Train Delivery (2014), Jazz&Blues Festival (2014), Festivalul Internaţional “George Enescu” (2013), Peninsula (2013), Samfest Jazz (2012), Mediawave (Ungaria 2012).


A câştigat numeroase premii la competiţiile de jazz, cum este titlul pentru Cel mai bun solist vocal, în cadrul Concursului Internaţional “Johnny Răducanu” (2015). În anul 2013, a câștigut titlul Best Vocal Performance Award la Sibiu Jazz Festival şi, împreună cu Michael Acker și Albert Tajti, a obţinut Marele Premiu – Cea mai bună trupă de jazz în 2012 la Târgu Mureş. În primăvara anului 2014, a fost invitată, în calitate de solistă, alături de Big Band-ul Radio, la Gala Premiilor Radio România Cultural, experiență repetată în februarie 2017, la Sala Radio, într-un recital de sine stătător. Între 2012 şi 2014, a fost membră a grupului vocal Jazzappella, alături de care a susţinut o activitate concertistică intensă, care a continuat în anul 2015 cu noua formulă accappella - BLUE NOISE.


Realizează câteva colaborări şi cu artişti din diferite alte sfere muzicale: Electric Brother, Nopame, Souptrip, trupa Kumm, Odyssey, Akim Hash. În 2011-2012, a reprezentat România în proiectul european “Cafes & Citizenry - The Roma Origins” susținând concerte în România, Ungaria și Italia. În acest cadru a prezentat și un proiect de etno-jazz, alături de Ferenc Segercz, care a revelat publicului frumusețea folclorului autentic românesc la festivalul Mediawave Komarom 2012. În 2010, a cântat la Viena Radio Kulturhaus alături de pianistul Mircea Tiberian, violonistul Albrecht Maurer (Germania), saxofonistul Pierre Borel (Franța) și contrabasistul Chris Dahlgren (SUA), prezentând un proiect susținut de Institutul Cultural Român – Paul Celan Project.


Nerezumându-se doar la a-şi folosi calităţile vocale, Ana-Cristina întreprinde o activitate intensă de compozitor, considerând că interpretarea lucrărilor proprii este mijlocul de exprimare cel mai direct şi mai sincer prin care poate să releve publicului trăirile interioare întrupate prin muzică. Alături de Albert Tajti, Michael Acker, Tavi Scurtu și Alex Munte, în iulie 2014, a lansat primul album de autor al unei soliste de jazz din România, “Secret Lover”, la casa de discuri Fiver House Records, primit cu mult interes și cu reacţii pozitive din partea publicului și mai ales a criticilor și muzicienilor din domeniu. În aceeași formulă, la sfârșitul anului 2014, a primit premiul Best New Jazz în cadrul Galei Premiilor Sunete. O altă realizare discografică este proaspătul album lansat de Bucharest Jazz Orchestra – “Povești din București”, unde este invitată la două dintre compoziţiile grupului. În 2016, lansează cel de-al doilea album în care se prezintă sub numele prescurtat A-C Leonte, prin care promite publicului un concept muzical nou, explorând o gamă largă de sonorități din sfera electronică. „ANGEL minus WINGS” grupează compoziții cu mesaj puternic și teme diverse: idei conectate la pulsul cotidian, credință și stăruință, o călătorie spre sine, decojirea de ego, comuniune, iubire, asumarea riscului de a greși, un îndemn de a vedea, eliberare, un semnal de trezire la realitate. Materialul sonor electronic inovativ, formulat și finisat cu minuțiozitate împreună cu producătorul și bateristul Tavi Scurtu, este întregit și de participarea unor instrumentiști de marcă ai scenei românești de jazz și muzică electronică.


Ana – Cristina Leonte s-a numărat în trecut printre participanții Academiei ICon Arts, iar din 2017 a revenit, însă în calitate de profesor la secțiunea Jazz.


Anul 2017 a fost unul fructuos: a susținut un recital solo alaturi de Big-Band-ul Radio, urmat de participarea la o serie de festivaluri renumite, a prezentat lucrarea Trip-tych în cadrul proiectului Art District susținând un recital inedit în biserica fortificată de la Meșendorf, a fost unul dintre pilonii proiectului cultural Cealaltă Muzică unde a susținut workshopuri și concerte, a susținut primul său workshop intensiv de vocal coaching în cadrul Academiei ICon Arts. În prezent, focusul principal al solistei este proiectul „Reveries”, care se va materializa într-un al treilea album. A fost prezentat în premieră la Arcub în cadrul stagiunii Artist in Residence, curatoriată de Lucian Ban. Sub acest generic sunt prezentate o serie de compoziții menite să contureze o stare de visare lucidă, aceasta reprezentând nu doar o încercare de evadare, ci mai degrabă de a invoca, atât în conștiința muzicienilor, cât și în cea a ascultătorilor, ideea de transcendență, de relaționare cu ceea ce este mai presus și dincolo de starea de spirit necesară pentru simpla supraviețuire în lumea materială.


Discografie: ANGEL minus WINGS (2016), Bucharest Jazz Orchestra – Povești din Bucuresti (2015), Akim Hash – Bless you and me E.P. (2015), Jazzappella – De Crăciun (2014), Ana-Cristina Leonte Quintet – Secret Lover (2014), Kumm – A misterious place called somewhere (2014), Odyssey – Povestitorul (2010) și Piatra de hotar (2007).

Alex Arcuș - un stil muzical unic

Saxofonist, flautist, compozitor, lider de proiect, producător și fondator al casei de discuri Arc Records, Alex Arcuș este unul dintre cei mai apreciați muzicieni din noua generație. De-a lungul anilor, a cântat în peste 20 de țări, pe scene mari, în peste 30 de festivaluri.
Născut la Cricova, își face studiile la Liceul Internațional de Muzică „Ciprian Porumbescu”, urmând mai apoi facultatea de Jazz la Conservatorul din Chișinău. Relația sa aproape simbiotică cu instrumentul este îmbogățită și modelată de-a lungul timpului, având ca piloni de sprijin muzica clasică, folclorul și jazzului.
Din 2008 până în 2014, întreprinde o importantă activitate concertistică, fiind membru al proiectului de ethnojazz Trigon, experiență prin care explorează cu succes arta intercalării tradiției folclorice și a jazz-ului contemporan. În paralel, dezvoltarea sa artistică este intensificată de participarea în proiecte și workshopuri internaționale precum: “Port of Cultures”, “Moldova Calls quartet and Moldova Calls octet”, “Roots Revival Maramureș”, “EU Jazz Residency” Sibiu Jazz Festival 2015, “Nick Bartsch Summer Workshop”, “Sha’s Feckel” (2018), “Artist in Church”(2020), “Mozaic” European Project (2019-20221), SEE Residency(2021).
În 2014 se stabilește la București, unde cântă atât ca lider de formație, cât și ca sideman în proiecte precum: FaceToFace, BJO(Bucharest Jazz Orchestra), HBO, 3 for Helen, Tzuc&Petzi, Javra, A-C Leonte, ARCUS TRIO, KRiSPER, Teodora Enache(Profetul), The Jam Community, Paolo Profeti European Collective etc.
În 2015, pune bazele proiectului său ARCUȘ TRIO, urmând ca în 2016 să lanseze primul disc de autor, intitulat “Allotropy”, alături de pianistul Adi Stoenescu și toboșarul Marcel Moldovan. Este un album eclectic cu un sound omogen, o combinație de jazz, muzică electronică și sunet de Hammond, care duc spre un “performance act”, asta și datorită efectelor analogice care îmbracă saxofonul. Rezultatul este unul original, unic, deloc sedentar, o narațiune despre locul unde se pot întâlni funk-ul, prog-rockul, urban-jazzul și subtile adieri folclorice, cu punți între stiluri construite pe măsuri neașteptate și break-uri potrivite. Împreună participă la mai multe festivaluri importante din România și nu numai, cum ar fi: Dobrojazz Festival, JazzBook Festival, Jazzaj la ArCuB, Sibiu Jazz Competition - unde obțin Premiul pentru Compoziție, International Jazz Day Arad, Smida Jazz Festival, Jazz TM, Ethnojazz Fest Chișinău, Katara 5th European Jazz Festival Qatar.
Din dorința de a susține scena de jazz din România și Republica Moldova, în 2015, muzicianul își însușește un nou atribut, acela de promotor, înființând casa de discuri Arc Records, prin care urmează să producă o serie de albume destinate atât publicului de specialitate, cât și publicului larg, cum ar fi „ARCUS TRIO – Allotropy”(2016), „Folk Reverse – JazzTrio” (2017), „ KRiSPER – Landing on the Comet” (2018), „A-C Leonte – Dream House”(2019) și “Jam Circle”(2021).
Permanent preocupat de a-și lãrgi paleta stilisticã, Alex Arcuș rămâne mereu atent la cele mai noi stiluri și tehnici abordate de muzicienii creativi pe plan mondial, lucru evocat de evoluția sa de-a lungul timpului, prin cristalizarea unui stil improvizatoric personal, al unui limbaj ritmic complex, al unui vocabular timbral lărgit atât prin interpretare la mai multe instrumente, precum saxofon alto, saxofon sopran, saxofon tenor, flaut sau instrumente de suflat tradiționale, cât și prin componenta inovației sonore mijlocite de folosirea efectelor electronice în mod expresiv.
Lucrările sale, cât și contribuția muzicală adusă în diverse proiecte de-a lungul timpului, sunt consemnate prin mai multe apariții discografice: A-C Leonte - “Dream House” (2019), Alex Calancea Band - “Basul Capricios” (2018), Krisper - “Landing on the Comet” (2018), Arcus Trio - “Allotropy” (2016), Alex Calancea band - “The road to Home” (2012), Trigon - “Opt’i'mistic" (2011).

* Parteneri: Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România (UCIMR), Academia ICon Arts, Autoklass
Parteneri media: Zile și Nopți, Sibiul în Imagini, StradaCetatii.ro, Sibiul Azi

Proiectul ”Concerte pe Acoperiș” este realizat cu sprijinul Consiliului Județean Sibiu. Acțiune co-finanțată de Primăria municipiului Sibiu prin Agenda Culturală 2023

Amplasarea pe hartă

Autentificare

Vă rugăm să introduceți emailul și parola Dvs:

Înregistrare Express

Introduceți adresa de email și parola:
Emailul Dvs este deja înregistrat pe Fest.ro. Doriți să unificați ambele conturi de utilizator?