300 de persoane cu dizabilități au făcut sport în ediția 2024 | Caiac Smile
Imagini
Informații
Descriere
300 de persoane cu dizabilități și din medii defavorizate au participat, timp de șase săptămâni, la activitățile sportive din cadrul proiectului „Caiacul, o cultură sportivă inovativă pentru tineret. SMile 2 Sport”.
Între 5 august și 15 septembrie 2024, 300 de persoane cu diferite dizabilități sau provenite de la centrele de plasament și din medii defavorizate au participat la activitățile sportive organizate, la Cluj-Napoca, în cadrul proiectului „Caiacul, o cultură sportivă inovativă pentru tineret. SMile 2 Sport”. Proiectul, implementat de Asociația Caiac SMile, a fost susținut de Primăria Municipiului Cluj-Napoca și Consiliul Local Cluj-Napoca și s-a desfășurat în parteneriat cu Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Cluj.
Tinerii vizați de program, dar și cei care au dorit să experimenteze un sport nou sau să aprofundeze disciplinele sportive pe care le cunosc deja, au putut practica sporturi în aer liber, precum caiac (pe lacul Gheorgheni din Cluj-Napoca), tenis de câmp (în baza sportivă de la Wonderland Resort), baschet și baschet în scaun rulant (în Baza Sportivă Gheorgheni). Scopul proiectului este acela de a-i motiva pe tineri, în special pe cei cu nevoi speciale, să practice sportul și să aibă un stil de viață sănătos.
”Sportul este pentru ei, în primul rând, terapie. La caiac vin să se relaxeze, să socializeze, iar când activitățile sunt încărcate de râsete și de bucurie nici nu realizează că, în același timp, fac efort și din punct de vedere fizic. Venim la Cluj ca și cum am veni acasă. Căldura, sprijinul oamenilor de aici și sacrificiile pe care le fac acești oameni speciali, kilometrii pe care îi parcurg doar ca să petreacă alături de noi câteva ore, fac ca eforturile noastre să nici nu se simtă. Întotdeauna, cea mai mare susținere în proiectele din Cluj le-am avut din partea Primăriei și autorităților, lucru pentru care le mulțumim enorm și pentru care suntem recunoscători. Nu am fi putut dezvolta proiectele fără ajutorul lor și cu siguranță nu la această scară și atât de profesionist”, spune Ionuț Stancovici, președintele Asociației Caiac SMile.
”Este atât de mare nevoie de accesibilizare. Cu fiecare proiect pe care îl implementăm realizăm cât de multe nevoi au acești oameni și cât de multe activități mai trebuie să accesibilizăm pentru ei. Odată ce am început să ne implicăm atât de mult și să îi scoatem din zona de confort, să îi încurajăm să iasă din casă, nu ne putem opri din aceasta misiune”, adaugă Ionuț Stancovici.
Accesibilizarea continuă, și la mare, și la munte
Mai multe plaje de pe litoralul românesc au fost dotate cu scaune flotoare speciale cu ajutorul cărora persoanele cu diferite tipuri de dizabilități, în special locomotorii, pot intra în apa mării. Această inițiativă de dotare a plajelor a început acum câțiva ani sub coordonarea Asociației Împreună pentru Viitor Constanța. Începând din acest an, asociația din Satu Mare este partener în proiectul lor, ajutând la dotarea plajelor. Mai mult, au dezvoltat în paralel, un nou program de tabere și activități pe plajă ”Litoral fără bariere pentru persoanele cu nevoi speciale”. Caiac SMile a achiziționat, cu ajutorul partenerilor din mediul privat 15 scaune flotabile a câte 2.000 de euro bucata, dintre care 10 au fost deja aduse pe plajele din Constanța și se află în gestiunea Asociației Împreună pentru viitor Constanța.
După mare, revine rândul muntelui: antrenorii și voluntarii Asociației Caiac SMile au început deja pregătirile pentru ediția din acest an a proiectului „ Tabere de schi adaptat”. În precedentele sezoane de iarnă, ei au accesibilizat pentru persoanele cu dizabilități 10 dintre cele mai importante domenii schiabile din România, prin dotarea acestora cu 13 monoschiuri (dispozitive special adaptate pentru schi, destinate persoanelor cu dizabilități). Pentru sezonul 2024-2025, reprezentanții asociației își propun să continue taberele de schi pe pârtiile deja accesibilizate și să ofere bucuria unui sport de iarnă la nivel de practicare independentă cât mai multor persoane cu dizabilități.
Ionuț Stancovici: ”Ca de obicei, ne pregătim pentru sezonul de iarnă. Facem demersurile necesare pentru a putea asigura continuitatea unui proiect sportiv la fel de important și de impact pentru persoanele cu nevoi speciale. Cu toții abia așteaptă. Proiectul de schi adaptat continuă și se conturează din ce în ce mai frumos de la an la an. Îi așteptăm pe toți cei care au vâslit la Cluj alături de noi să vina și în sezonul de iarnă să ne bucurăm împreună de încă un sport minunat adaptat”.
Despre Caiac SMile
Caiac SMile este o organizație sportivă, care de peste 5 ani se construiește în jurul unei comunități de oameni speciali care iubesc și promovează sportul de masă și de performanță. Beneficiarii activităților sunt tineri și adulți de toate vârstele, din diferite medii, cu statut social diferit și abilități diferite, persoane vulnerabile, copii din medii defavorizate sau din case de tip familial și mai ales persoane cu nevoi speciale.
În România sunt peste 899.000 de persoane cu dizabilități, pentru care Caiac Smile a dat naștere la o întreagă mișcare de accesibilizare a sportului. Ca rezultat al impactului pe care această mișcare o are asupra lor, o parte din beneficiarii acestor proiecte au devenit la rândul lor lideri și antrenori. Datorită lor, Caiac SMile a devenit unitate protejată.
Despre Ionuț Stancovici
Ionuț Stancovici este românul care și-a propus să accesibilizeze sportul pentru persoanele cu nevoi speciale. Iubitor de sport și adrenalină, dornic de a-i atrage pe oameni în această direcție, a pus bazele, sub semnătura Caiac SMile a zeci de proiecte de accesibilizare și a schimbat legi în România pentru ei.
Alături de echipa Caiac SMile, în această vară, ca o completare a eforturilor de a accesibiliza sportul, alături de Bolt România, a accesibilizat transportul pentru ei. Prin inițiativa lui și a echipei, peste 30.000 de șoferi din toată țara au fost instruiți prin tutoriale, ca urmare a introducerii în aplicație a butonului ”Access special dedicat persoanelor cu dizabilități”.
Proiectul „Caiacul, o cultură sportivă inovativă pentru tineret” a fost realizat cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Cluj-Napoca, în parteneriat cu Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția a Copilului Cluj și Regia Autonomă a Domeniului Public (RADP) Cluj-Napoca.
Partenerii proiectului: Wonderland Cluj Resort, Clubul Paralimpic Salvia 2000 Cluj-Napoca.
CONTACT
Ionuț Stancovici
Tel: 0760 291 669
Email: ionutstancovici@yahoo.com
Facebook: https://www.facebook.com/caiacsmile/