RO. Pictură, sculptură, grafică
Imagini
Informații
Descriere
Muzeul de Artă Cluj-Napoca, instituție publică de interes județean, care funcționează sub autoritatea Consiliului Județean Cluj, vă invită să vizitați, în perioada 20 noiembrie – 8 decembrie 2024, expoziția „RO. Pictură, sculptură, grafică”. Vernisajul va avea loc miercuri, 20 noiembrie, de la ora 18. Vor lua cuvântul: Lucian Nastasă-Kovács, managerul muzeului, și Iakob Attila, istoric.
Grupul RO este o inițiativă care dorește să aducă sub același acoperiș artiști plastici din diferite grupuri etnice din România. Crezul de bază este că arta și creația sunt elemente coagulatoare, iar maturitatea artistică a stilului și a conceptelor oferă o greutate nu numai inițiativei în sine, ci și modului de exprimare colectiv al artiștilor implicați. Diversitatea culturală sau numeroasele fațete ale modului de exprimare pot stârni nu numai un interes vizual, dar pot crea și cadrul pentru o stare de meditație și interacțiune cu lumea spirituală a artiștilor.
"Dacă pregătirea academică şi experienţa profesională, autenticitatea și originalitatea sunt atribute comune, atunci stilul, tehnica, simbolistica specifică şi imaginația vin să creeze şi să reliefeze cu succes calităţile benefice ale contrastelor. Fără a recurge la artificii curatorial - conceptualiste , artiștii grupului RO. au ales să închege expoziții cu o firească varietate tematică, stilistică şi tehnică. Lucrări de pictură, grafică și sculptură, coexistând într-un spațiu expozițional comun, propun un spectacol vizual ce lasă loc imaginației, revelând specificitatea spațiului cultural etnic integrată firesc în spaţiul cultural românesc. Volum, desen, culoare , pentru iubitorii de artă plastică - limbaj plastic profesionist şi diversitate culturală în România." (Curatorii expoziției: Bogdan Breza și Ovidiu Panighianț)
"Expoziția de față este un demers care ne permite să participăm la forma fizică a spiritului artistic atât de divers și fascinant. Putem spune că această expoziție este rodul unui demers nu numai artistic, dar și spiritual, unde își găsesc punctul de convergență un număr semnificativ de artiști din spațiul românesc, care prin activitatea lor au creat valoare culturală. Prin acest demers se creează un spațiu de interferențe culturale și identitare, unde artiștii ne prezintă lucrări de sculptură, pictură sau grafică marcate de propria viziune asupra lumii și de propriile bagaje identitare sau culturale. Pe de altă parte, nu pot decât să apreciez inițiativa curatorilor de a aduce sub același paladiu un număr atât de mare de artiști ale căror interese și direcții de exprimare sunt atât de diverse și provocatoare. Astfel, diferitele stiluri, metode de exprimare sau universuri individuale reușesc să găsească rezonanță în sălile de expoziții ale Muzeului de Artă din Cluj. Aparența de fragilitate sau serenitatea iluzorie a unor lucrări parcă sunt în contrast cu fermitatea structurală și de forme a altora, însă aceste extreme permit expoziției să ofere nu numai un caracter aparte, dar și o structură fizică și mentală care invită privitorul la o contemplare asupra expresiei artistice revelate cu această ocazie." (Iakob Attila, Muzeul de Artă Cluj-Napoca)