Ziua Națională a României la Casa Artelor Dinu Lipatti - Ediția a VI-a

Imagini

  • Ziua Națională a României la Casa Artelor Dinu Lipatti - Ediția a VI-a

Informații

Data: 1 Decembrie 2023, 19:00 Vineri

Descriere

Casa Artelor Dinu Lipatti vă invită vineri, 1 decembrie 2023, de la ora 19:00 să sărbătorim împreună Ziua Națională a României, la cea de-a VI-a Ediție, cu Proiecția filmului documentar „Unirea de la 1918” și cu un Recital Extraordonar „Omagiu lui Dinu Lipatti” susținut de pianistul Horia Maxim, la împlinirea a 73 de ani de la plecarea marelui muzician din această lume.
La 1 Decembrie 1918, cele mai profunde aspiraţii ale naţiunii române au fost împlinite prin realizarea României Mari. Pentru a marca 105 ani de la acest moment de referință în istoria țării noastre, Casa Artelor Dinu Lipatti a pregătit un Eveniment dedicat Culturii române și impactului pe care marii creatori l-au avut în dezvoltarea societății noastre - Expoziția permanentă „Familia Lipatti și prietenii”, Audiții cu lucrări celebre din muzica clasică românească, Proiecția filmului documentar realizat de TRINITAS TV și Recitalul cu compoziții de Dinu Lipatti și George Enescu.

 

Filmul documentar „Unirea de la 1918”, realizat de Răzvan Mihai Clipici, directorul componentei Cultură din cadrul Sectorului cultură, pictură și restaurare al Administrației Patriarhale, evidențiază semnificația și importanței acestui moment istoric. În cadrul documentarului sunt dezbătute, pe larg, contextul în care a fost semnat Tratatul de la Trianon și însemnătatea acestuia în procesul recunoaşterii internaţionale a Marii Uniri.

 

Evenimentul „Omagiu lui Dinu Lipatti”, ediția a VI-a marchează trecerea în eternitate a celui mai mare pianist român al tuturor timpurilor, compozitor și pedagog de geniu (n.19 martie 1917, București – d. 2 decembrie 1950, Geneva). Supranumit „al doilea Enescu”, Dinu Lipatti a devenit un reper artistic încă din timpul vieții sale și continuă să existe în percepţia publică internaţională ca unul dintre simbolurile Culturii româneşti, alături de George Enescu, Constantin Brâncuşi, Mircea Eliade şi Eugene Ionesco. Născut la București Dinu Lipatti și-a cultivat talentul inegalabil sub îndrumarea unor mari muzicieni precum Mihail Jora, Florica Musicescu și Nadia Boulanger. Activitate sa concertistică impresionantă din ultimii ani ai vieţii sale, desfășurată în întreaga Europă, Înregistrările sale Extraordinare devenite etalon de interpretare, precum şi invitarea sa ca Profesor la Conservatorul din Geneva, instituţie care continuă să-i onoreze memoria, includerea sa în topul BBC 10 cei mai buni internaţiai tuturor timpurilor, sunt elemente care confirmă, peste ani, anvergura geniului său muzical.

 

Pianistul Horia Maxim, considerat unul dintre cei mai buni pianiști ai generației sale, va urca pe scena Salonului de Muzică al Casei Artelor Dinu Lipatti și va încânta publicul cu compozițiile lui Dinu Lipatti și George Enescu. Horia Maxim este un muzician cu o carieră constantă, unul dintre cele mai importante repere ale talentului artistic românesc. Nivelul ridicat al performanțelor sale se poate observa în abordarea unui repertoriu complex și vast atât ca solist al principalelor orchestre românești (în peste 500 de concerte), cât și ca partener de muzică de cameră al unor artiști importanți în recitaluri în întreaga lume - Germania, Franța, Italia, Marea Britanie, Israel, Austria, Japonia, Republica Moldova și România. Horia Maxim a fost invitat să concerteze în cadrul mai multor festivaluri internaționale de muzică, precum: Festivalul George Enescu (București, România), Europäische Wochen Festspiele (Passau, Germania), Nuova Consonanza (Roma, Italia), The Israel Festival (Ierusalim, Israel), Murten Classics Festival (Murten, Elveția). Printre înregistrările sale pe CD se numără și câteva prime audiții. Horia Maxim este, de asemenea, membru fondator al Maxim Quartet și Zona Imaginarium. În paralel cu activitatea solistică, Horia Maxim se bucură de o fructuoasă carieră didactică la Universitatea Națională de Muzică București. De asemenea, este deseori invitat să susțină importante proiecte educaționale românești și europene. A început studiul pianului la Liceul de Muzică „George Enescu” din București, sub îndrumarea profesorului Mircea Costache. A absolvit studiile de licență și de masterat la Universitatea de Muzică din București, avându-i ca profesori de pian pe Delia Pavlovici și Dan Grigore. Este un muzician a cărui prezenţă pe scena sălilor de concerte oferă una dintre cele mai importante referinţe despre talentul său artistic, având un repertoriu vast și divers, de la Bach la contemporani. A susținut peste 500 de recitaluri și concerte în săli de prestigiu din Asia, America de Nord și Europa. În prezent este profesor titular la UNMB.

 

Conceptul evenimentului „Ziua Națională a României” aparține pianistei și regizoarei Alice Barb, Directorul fondator al Casei Artelor Dinu Lipatti, instituție aflată în subordinea Primăriei Municipiului București.

Biletele pot fi cumpărate online pe www.iabilet.ro și în rețeaua iabilet.ro/retea sau la sediul Casei Artelor Dinu Lipatti, Bd. Lascăr Catargiu nr 12.

Partener cultural: TRINITAS TV

Partener media principal: Romantic FM

 

Parteneri media: AGERPRES, #centruldepresa, sportmedia.ro, TRINITAS TV, Jurnalul Naţional, Radio Bucureşti FM, Observatorul Cultural, Societatea de Transport București.

Bilete

Amplasarea pe hartă

Autentificare

Vă rugăm să introduceți emailul și parola Dvs:

Înregistrare Express

Introduceți adresa de email și parola:
Emailul Dvs este deja înregistrat pe Fest.ro. Doriți să unificați ambele conturi de utilizator?