Sigismund Toduță: Legacy for Wind Instruments
Imagini
Informații
Descriere
Sigismund Toduță: Legacy for Wind Instruments
Concerte în Copenhaga, București și Cluj-Napoca
Asociația Musica Coloris anunță cu mândrie lansarea proiectului "Sigismund Toduță – Legacy for Wind Instruments", o inițiativă culturală care își propune să aducă în atenția publicului internațional șapte lucrări inedite pentru flaut și oboi, compuse de renumitul compozitor român Sigismund Toduță. Aceste piese vor fi prezentate în premieră mondială în cadrul unei serii de concerte ce vor avea loc la Copenhaga, București și Cluj-Napoca.
Proiectul constă în transcrierea, editarea și publicarea unor lucrări deosebit de valoroase ale lui Sigismund Toduță pentru instrumente de suflat, redescoperite după o lungă perioadă în care au rămas ascunse publicului larg. Aceste lucrări, dedicate flautului și oboiului, includ sonate, lucrări solo și concerte, fiind caracterizate printr-o tehnică avansată și o profundă expresivitate artistică.
În cadrul acestui proiect, lucrările lui Toduță sunt readuse la viață de către Ștefan Diaconu care coordonează procesul de transcriere a manuscriselor originale. În concertele dedicate, vor urca pe scenă artiști de renume precum Felicia Greciuc (oboi), Ștefan Diaconu (flaut) și Mihai Diaconescu (pian).
Primele concerte din cadrul proiectului vor avea loc în trei centre culturale:
- Copenhaga – 10 septembrie, ora 19:30 la Academia Regală de Muzică, sala Studioscenen
- București – 29 octombrie, ora 19:00 la Universitatea Națională de Muzică din București, Sala ”Constantin Silvestri”
- Cluj-Napoca – 30 octombrie, ora 19:00 la Academia Națională de Muzică "Gheorghe Dima", Sala de Spectacole
Acest proiect aduce o contribuție esențială la patrimoniul muzical românesc și internațional, valorificând o parte a operei lui Sigismund Toduță care a rămas necunoscută publicului timp de zeci de ani. Lucrările sale, caracterizate printr-o abordare modernă a muzicii de cameră, reprezintă o provocare tehnică și interpretativă pentru orice muzician, dar și o încântare pentru audiență. Aceste piese sunt rezultatul colaborărilor compozitorului cu instrumentiști virtuozi din Cluj-Napoca, iar publicul va avea ocazia să asculte pentru prima dată înregistrări profesionale ale acestor lucrări remarcabile.
Un mini-documentar realizat în cadrul proiectului va dezvălui povestea acestor lucrări inedite, oferind interviuri cu colaboratori apropiați ai compozitorului, precum Aurel Marc și Mihai Ghircoieșu, dar și imagini de arhivă din casa memorială a lui Toduță. De asemenea, concertele vor fi filmate, iar înregistrările finale vor fi distribuite pe CD și sub formă de partituri către instituții culturale și orchestre din România și Danemarca. Acest demers are scopul de a stimula interesul pentru includerea acestor lucrări în repertoriul concertistic internațional.
Pentru mai multe informații: Vă invităm să vizitați site-ul oficial: https://vcoloris.com/en/concerts-en/ și să urmăriți paginile de Facebook și Instagram: V Coloris Quintet și Asociația Musica Coloris.
Proiectul „Sigismund Toduță – Legacy for Wind Instruments”, co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN), este implementat de Asociația Musica Coloris, în parteneriat cu Fundația Sigismund Toduță și Editura Grafoart.
Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite.Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.