Arme de foc din colectia Muzeului Banatului Timisoara

Imagini

  • Arme de foc din colectia Muzeului Banatului Timisoara

Informații

Data: 15 Iulie - 27 Septembrie 2015

Descriere

Muzeul Banatului Timişoara va prezenta, în perioada 15 iulie - 27 septembrie a.c., expoziţia „Arme de foc din colecţia Muzeului Banatului Timişoara”, în parteneriat cu Brigada 18 Infanterie „Banat” şi cu sprijinul Consiliului Judeţean Timiş. Vernisajul va avea loc miercuri, 15 iulie, orele 18, la Bastionul Theresia, str. Martin Luther nr. 4.
Vor fi prezentate în premieră archebuze medievale, shishane otomane, splendide puşti de vânătoare, pistoale de tipul celor folosite de Mărgelatu, precum şi piese unice, deosebit de valoroase pentru istoria spaţiului bănăţean - pistoalele atribuite ultimului paşă de Timişoara, pistolul cu cremene al lui Victor Vlad Delamarina, „piperniţa” juristului timişorean Gozsdu Elek şi una din puştile de vânătoare ale lui Dionisie Linţia.

Vizitatorii vor mai putea admira pistoale de duel din secolul al XIX-lea, puşti şi pistoale balcanice cu cremene, pradă de război din anul 1878, după pacificarea Bosniei, şi diverse arme militare din secolele XVIII-XIX.

Armele de foc utilizate în perioada celor două războaie mondiale vor fi prezentate în cadrul expoziţiei prin amabilitatea Brigăzii 18 Infanterie „Banat” şi a Cercului Militar Timişoara.

La capitolul curiozităţi vor fi expuse, printre altele, puşca-tromblon din secolul al XVIII-lea, o armă mixtă germană din secolul al XIX-lea şi mai multe „piperniţe” de la mijlocul aceluiaşi secol.

O categorie aparte de piese va fi reprezentată de cele cu aer comprimat care, chiar dacă nu fac parte din grupul armelor de foc, merită expuse datorită complexităţii constructive. Muzeul Banatului deţine în colecţia sa o puşcă cu aer comprimat sistem Girandoni, de la începutul secolului al XVIII-lea.

„Colecţia de arme a Muzeului Banatului este una foarte bogată şi valoroasă, iar la cinci ani de la realizarea expoziţiei dedicate armelor albe a fost de datoria noastră să expunem şi armele de foc, în contextul în care o mare parte dintre acestea au fost restaurate în ultimii ani. Având în vedere faptul că doar o parte din aceste piese au fost prezentate în trecut în expoziţia de bază a muzeului, considerăm că este o ocazie unică pentru publicul timişorean să vadă într-o singură expoziţie aproape întregul arsenal al muzeului”, a precizat organizatorul expoziţiei, muzeograful Zoran Marcov.

Amplasarea pe hartă

Autentificare

Vă rugăm să introduceți emailul și parola Dvs:

Înregistrare Express

Introduceți adresa de email și parola:
Emailul Dvs este deja înregistrat pe Fest.ro. Doriți să unificați ambele conturi de utilizator?