Piesa de teatru “NESFÂRŞITUL BRÂNCUŞI”

Imagini

  • Piesa de teatru “NESFÂRŞITUL BRÂNCUŞI”

Informații

Data: 19 Octombrie 2024, 19:00 Sâmbătă
Locul: Casa de Cultura Cisnadie, str. Sibiului nr. 1, Cisnadie, Romania
Setează alertăModifică alerta setată

Setează alertă

Alegeți ziua în care doriți să primiți alerta (reminder) despre acest eveniment.
Evenimentul:Piesa de teatru “NESFÂRŞITUL BRÂNCUŞI”
Începutul evenimentului:19 Octombrie 2024, 19:00

Descriere

Acţiunea piesei se petrece în 15 martie 1957, în atelierul din Paris al lui Constantin Brâncuşi.


Intuind “Marea Trecere” (ce avea să survină în acea noapte), marele sculptor are prilejul ca, împreună cu cei care îl îngrijeau (un cuplu de artiști români) și cu vizitatorii săi, să abordeze teme majore pentru existența umană: rostul omului pe pământ, iubirea pentru semeni, dragostea de ţară şi cinstirea tradiţiilor sale spirituale, menirea artistului în lume, tema morţii şi a mântuirii… Dialogul este profund, esenţializat şi totodată savuros, plin de viaţă. Atelierul din Montparnasse, încărcat de simboluri grație operelor expuse aici, devine o „Mică Românie”, cu atât mai valoroasă cu cât la acea dată România era devastată - social, material și spiritual - de comunism.
Plecarea lui Brâncuși din această lume este o alegorie a unei călătorii esențiale către izvoarele ființei umane, seninătatea sa căpătând evidente valențe mioritice. De altfel, artistul mărturisea că „eu am fost întâi de toate, ţăran. Ţăran am rămas şi azi”.


Acest spectacol nu ar fi fost posibil fără inspirația creatoare a scriitorului Valeriu Butulescu (n. 1953, lângă Târgu Jiu), un iubitor de Brâncuși care, prin opera dramatică Infinitul Brâncuşi, “a dat viață” ultimei zile din viața marelui artist. Valeriu Butulescu este cel mai prolific autor român de aforisme, care au fost traduse în peste 50 de limbi. Limbajul piesei este de asemenea aforistic, condensat, plin de miez, care îndeamnă la introspecție.


Vă așteptăm cu drag într-o călătorie fascinantă în lumea geniului brâncușian și a valorilor spirituale și culturale ale neamului românesc!


REGIA: Ioan Batinaş
SCENARIU: Valeriu Butulescu
ADAPTARE TEXT: SublimArt
DISTRIBUŢIA: Adrian Mocanu, Ciprian Brescan, Lucia Mocanu, Iulian Diancă, Ana-Maria Mărginean, Adrian Brescan, Adela Koncz, Mugur Teodorescu, Mihaela Nae, Florin Cătană, Robert Ștefan.
DURATA: 1h 20min

Autentificare

Vă rugăm să introduceți emailul și parola Dvs:

Înregistrare Express

Introduceți adresa de email și parola:
Emailul Dvs este deja înregistrat pe Fest.ro. Doriți să unificați ambele conturi de utilizator?