Lapidariul Antic

Imagini

Informații

Data: zilnic
Telefon Informații: 0269 218 143

Descriere

Segmentul expoziţiei permanente dedicat lapidariului antic conţine exclusiv exponate din piatră, produse în perioada romană şi databile în secolele II-III e. n.

Prima sală este dedicată monumentelor onorifice (statui, fragmente de statui şi inscripţii), pe când în cea de a doua sală sunt prezentate monumente votive (altare, statui, socluri, coloane şi reliefuri de mici dimensiuni).

Remarcabilă este statuia din marmură reprezentând-o pe zeiţa Hekate, amplasată în centrul sălii. De asemenea este prezentată o selecţie de lucrări ilustrând elemente arhitectonice (baze de coloane şi capiteluri), în cea de a treia sală aflându-se monumentele funerare sau elemente ale acestora.

Cea de a patra sală este în întregime dedicată cultului zeului Mithras, prezentând statui, altare, piese votive în relief, variate inscripţii, păstrate integral sau fragmente ale acestora. Numărul şi diversitatea acestora, ca şi caracteristicile spaţiului expoziţional au permis materializarea reconstituirii unui templu, denumit mithraeum, dedicat acestui zeu.

În ultima sală sunt expuse monumente dedicate cultului zeului Jupiter: o statuie acefală a zeului Jupiter Tronans (tipul Verospi), o placă şi altare votive alături de elemente arhitectonice.

MUZEUL DE ISTORIE "CASA ALTEMBERGER" (Adresa: Str. Mitropoliei, Nr. 2)

Autentificare

Vă rugăm să introduceți emailul și parola Dvs:

Înregistrare Express

Introduceți adresa de email și parola:

Pe Fest.ro, puteți adăuga propriile evenimente pentru a vă promova sau distribui publicului nostru. Pentru acest lucru, creați un cont personal și urmați acești pași: 1. Autentificați-vă sau înregistrați-vă pe platformă. 2. Accesați "Contul meu" și categoria "Pentru proprietar". 3. Completați formularul "Adaugă un eveniment nou" cu informațiile despre evenimentul dvs. 4. Adăugați o imagine relevantă pentru eveniment. 5. Revizuiți informațiile și publicați evenimentul. 6. Acesta va fi verificat de către echipa noastră înainte de a fi afișat pe site pentru toți utilizatorii. 7. După aprobare, acesta va fi vizibil pentru toți. 8. Oricând veți avea acces rapid și ușor pentru a gestiona și actualiza detaliile evenimentului în funcție de necesitățile dvs. Așteptăm cu interes evenimentele dvs. pe Fest.ro!

Emailul Dvs este deja înregistrat pe Fest.ro. Doriți să unificați ambele conturi de utilizator?