Expoziția File de inimă românească. Publicații sibiene
Imagini
Informații
- 15 Ianuarie 2025, 14:00 Miercuri
Descriere
Expoziția File de inimă românească. Publicații sibiene
Eveniment prilejuit de Ziua Culturii Naționale
Vernisaj: 15 ianuarie 2025, ora 14
Muzeul de Istorie Casa Altemberger Sibiu
Curatori: Alexandru Constantin Chituță, Alexandru Munteanu și Radu Teuceanu
Expoziția organizată în cadrul segmentului Mișcarea Națională a Românilor din Transilvania din cadrul Muzeului de Muzeul de Istorie Casa Altemberger din Sibiu prezintă o seamă de publicații din colecția Muzeului Național Brukenthal și din colecții private tipărite și apărute la Sibiu în perioada secolelor XVII-XX.
Expoziția subliniază faptul că după apariția primei tipografii din Europa, la 9 ianuarie 1525 este prima atestare a tiparului la Sibiu prin tipografia lui Lukas Trapoldner. Este prima din Transilvania şi a doua de pe actualul teritoriu al României. Tipografia aparţinea de Municipalitate.
După “Scurta istorie a vieţii bisericeşti a Sibiului până la începutul secolului al XX-lea” de Pr. Prof. Dr. Mircea Păcurariu, tipografia a fost condusă de Theoboldus Gryphius din Reutlingen (Germania), iar Lukas Trapoldner a fost un discipol al lui care a preluat tipografia câţiva ani mai târziu (1528).
În cadrul acesteia a funcţionat şi o "secţie româno-slavă", condusă de umanistul Filip Moldoveanul, „scrib” sau „scriitor” în slujba magistratului sibian, care îndeplinea şi diverse misiuni în Ţara Românească.
Seria tipografiilor ce au existat la Sibiu au avut un rol important în circulația ideilor și în modernizarea și culturalizarea regiunii și a populației. Apariția tiparului la Sibiu și mai ales publicarea a numeroase volume demonstrează faptul că ideile și curentele europene au fost asimilate și în țara noastră și că România e în Europa prin geografie, istorie, cultură și vocație!
Expoziția prezintă volume de teologie, istorie, discționare dar și exemplare din presa apărută la Sibiu.