Expoziţia: Despre artă şi război

Imagini

  • Expoziţia: Despre artă şi război

Informații

Data: 30 Octombrie - 16 Noiembrie 2012
Telefon Informații: 0269 217 691

Descriere

Lucrările acestui proiect expoziţional sunt realizate pe fondul unui plan de cercetare despre artă şi război. Plan care stă la baza tezei de doctorat „Artă şi Război” susţinută de artist. Teza îşi propune să prezinte opere de artă care au fost realizate ca elogii aduse victoriilor obţinute de soldaţi. Prin acest fapt se urmăreşte fuziunea şi influenţa dintre lumea războiului şi lumea artistică, astfel armata şi conducătorul acesteia sunt percepuţi ca artişti, iar artistul ca o armată. Lucrările prezentate în acest proiect expoziţional aduc un elogiu a ceea ce se numeşte „soldat”.

Proiectul s-a contura în urma înţelegeri vieţii ca un război continuu purtat de om. Suntem născuţi din război şi trăim în război. Astfel deducem că termenul război nu se limitează doar la a descrie conflictul dintre două state, popoare sau rase umane, el având în structura sa şi însemne ale spiritualităţii. Pentru a exista conflict este nevoie de cel puţin două părţi, un ideal şi un scop. Dacă întreg universul uman este construit pe principiul dualităţii viaţă-moarte, trup-suflet; nici termenului război nu-i putea lipsi această structură.

În urma asemănării celor două lumi, a prezenţei dualităţii din structura lucrurilor ce guvernează aceste lumi se naşte termenul „armegorte” ce are la bază simbolul trinităţii. Armegorte reprezintă procesul fuziunii dintre lumea artistică cu cea a războiului. Este „povestea” conflictelor separate şi a victoriilor obţinute împreună. Armegorte este viaţă, idee şi moarte, conţine un cerc al timpului prezent şi viitor ce reprezintă renaştere prin cunoaştere.

Se presupune că dacă un lucru se repetă, este un lucru mort, ca un mecanism al unui ceas, o pictură sau o sculptură. Arta redată în urma războaielor prezintă viaţa victoriilor cuceritorului. Deşi ne afişează o viaţă trecută, un prezent static şi un viitor în mişcare totuşi nu îţi prezintă moartea prin repetiţie. Repetiţia mişcării pendulului constă tocmai în viaţa acestuia pentru că el redă timpul prin aceasta, iar timpul nu înseamnă decât viaţă. Imaginea neschimbătoare a picturii sau sculpturii nu este lucrul care îi oferă mortalitate sau viaţă. Arta trăieşte tocmai prin mesajul care îl transmite şi gestul cu care este făcută. Ea este sortită nemişcării fizice şi frământării cerebrale. Atracţia omului către artă constă în nemişcarea ei, în puterea de comunicare prin gest şi culoare. Oamenii nu rămân captivi în lumina interioară a artei, ci sunt nevoiţi prin obiectul artistic să recunoască o lumină exterioară ( strălucitoare ca soarele, limpede ca apa pură, înfricoşătoare ca o armată numeroasă).

Principiul care stă la baza acestei lucrări „suntem născuţi din război” este tocmai pentru că sămânţa în formă de vârf de lance luptă pentru a-şi atinge scopul; trăim în război pentru că luptăm cu grijile, nevoile, bolile şi principiile acestei lumi; murim în război pentru că luptăm cu regretele a ceea ce nu am făcut sau a ceea ce nu am făcut bine. Şi arta conţine în esenţa ei principiul vieţii născute din război tocmai pentru că este o ramură a vieţii.

Locul: Galeria de Artă Contemporană a Muzeului Naţional Brukenthal.
Vernisaj: 30 Octombrie 2012, orele 16:30.
Curator: Alexandru Sonoc.

Amplasarea pe hartă

Autentificare

Vă rugăm să introduceți emailul și parola Dvs:

Înregistrare Express

Introduceți adresa de email și parola:
Emailul Dvs este deja înregistrat pe Fest.ro. Doriți să unificați ambele conturi de utilizator?