Recital Camerata Salzburg - Festivalul Enescu la Sibiu

Imagini

  • Recital Camerata Salzburg - Festivalul Enescu la Sibiu

Informații

Data: 20 Septembrie 2023, 19:00 Miercuri

Descriere

Camerata Salzburg una dintre cele mai importante orchestre de cameră din lume, formată din peste 40 de muzicieni de înaltă clasă, va susține un recital extraordinar la Festivalul Enescu la Sibiu, în 20 Septembrie.

De-a lungul celor 7 decade ale existenței sale, Camerata Salzburg a realizat peste 60 de înregistrări, care au fost onorate cu numeroase premii prestigioase și a susținut sute de recitaluri pe marile scene ale lumii.

20 septembrie 2023, ora 19:00
Sala Thalia, Sibiu

PROGRAM

J. Haydn: Symphony no. 6 in D major Hob.I:6 "Le matin" (24')
W.A. Mozart: Violin concerto no. 3 in G major KV 216 "Strassburg" (24')

J. Haydn: Symphony no. 7 in C major Hob.I:7 "Le midi" (21')
W.A. Mozart: Sinfonia concertante in E-flat major KV 364 (320d) (30')

BIOGRAFIE

dirijor: Gregory Ahss
violine: Janine Jansen
viola: Timothy Ridout

Camerata Salzburg

Muzicienii de la Camerata Salzburg sunt „plini de potențial energetic revoluționar și utopic, fără compromisuri, individuali, îndrăzneți și moderni – dar totuși clasici stricți”, așa cum a declarat Salzburger Nachrichten cu ocazia concertului pentru cea de-a 60-a aniversare a orchestrei.
Camerata Salzburg a fost înființată în 1952 de profesori și studenți ai Salzburg Mozarteum. Ansamblul a reușit să se stabilească rapid, Matinee-ul său Mozart devenind curând vedeta Festivalului de la Salzburg. Părintele fondator al Cameratei a fost dirijorul, pedagogul muzical și muzicologul Bernhard Paumgartner, care a fost și cofondator al Festivalului de la Salzburg și mai târziu a fost președinte. Când a fondat Camerata, Paumgartner a căutat să păstreze și să reînvie etosul muzicii clasice.
În orașul natal al lui Mozart, orchestra este una dintre obișnuiții Festivalului Salzburg și al Săptămânii Mozart, oferind atât concerte cât și opere. Avand turnee prin lume, a jucat pe scenele mari din München, Londra, Florența, Moscova, Sankt-Petersburg, Beijing și Tokyo și în orașele de festival precum Aix-en-Provence și Lucerna.
De-a lungul celor șase decade ale existenței sale, Camerata Salzburg a realizat peste șaizeci de înregistrări, care au fost onorate cu numeroase premii prestigioase, dezvăluind arta sa unică de a produce muzică. Cele două ediții complete ale concertelor de pian ale lui Mozart, cu pianiștii maghiari Géza Anda și András Schiff, precum și înregistrarea completă a serenadelor lui Mozart și divertimenti conduse de Sándor Végh sunt repere din istoria înregistrării clasice.
„Camerata realizează lucrări simfonice mari fără dirijor… conduse de un simț artistic comun la limita magiei” (Der Standard).

Timothy Ridout

Născut la Londra în 1995, Timothy a studiat la Royal Academy of Music cu Martin Outram, absolvind cu Queen’s Award for Excellenc. A fost selectat de Young Classical Artists Trust în 2016 și în același an a intrat la Academia Kronberg din Germania, unde studiază în prezent cu Nobuko Imai. Premiile includ Premiul I la Cecil Aronowitz 2014 și Premiul al II-lea la Concursurile Internaționale ale Festivalului Windsor 2015.
Timothy cântă pe o Violă de Peregerino di Zanetto 1565-75, printr-un generos împrumut temporar de la Beares International Violin Society.
„Cu câteva mișcări de arc, britanicul Timothy Ridout și-a făcut un loc în cercul foarte închis al marilor violiști” - Le Monde.
„...el este genul acela rar de muzician care ar putea cânta la o cutie de carton și să o facă să cânte” - The Guardian
„Un interpret a cărui atingere nu poate fi mai sigură și al cărui instinct muzical inspiră încredere la toate nivelurile, toate transmise prin tonul auriu închis de 24 de carate. Ridout a câștigat competiția Lionel Tertis Viola cu câțiva ani în urmă și cred că Tertis însuși ar fi mândru” - The Arts Desk
„Un ton superb, o abordare atentă a frazei și un sentiment molipsitor de impetuozitate” - Grammophone

Janine Jansen

Janine Jansen este o îndrăgită violonistă de origine olandeză, care colaborează cu cele mai cunoscute orchestre din lume, precum Tonhalle Orchestra/Paavo Järvi, London Symphony Orchestra și Orquesta Nacional de Espana/David Afkham.
A început să studieze vioara la vârsta de șase ani, după ce a luat în considerare violoncelul. A apărut ca solist cu Orchestra Națională de Tineret din Scoția în 2001, când a interpretat Concertul pentru vioară Brahms.
Janine Jansen este director al Festivalului de Muzică Camerală din Utrcht, festival pe care l-a fondat in anul 2003. De asemenea, este foarte activa în domeniul muzicii camerale, participând la Festivalul din Sion și la Kölner Philharmonie, unde se află rezidența ei artistică.
Este câștigătoare a numeroase premii, inclusiv Premiul Vermeer 2018 acordat de guvernul olandez, cinci premii Edison Klassiek, der Preis der Deutschen Schallplattenkritik, NDR Musikpreis pentru realizări artistice remarcabile și Premiul Concertgebouw. În septembrie 2015 a fost distinsă cu Bremen MusikFest Award.
Janine Jansen cântă pe un instrument Shumsky-Rode Stradivarius din 1715, oferit cu generozitate de către un binefăcător european.
Într-un articol din New York Times, Janine este descrisă astfel:
„Printre cei mai mari soliștii ai lumii, ea este un ascultător la fel de pasionat, pe cât de adept și de intim partener al muzicii de cameră”
Dirijorul Paavo Järvi declară „Ea cântă precum este. Ea este o persoană cu căldură autentică, sentiment autentic, expresie autentică. Nu există nimic fals, nimic fabricat sau pregătit. Expresia pare că se întâmplă acum și este sinceră. Este ca un copil.”

Eveniment organizat de Asociația Culturală Play

Cofinanțat de Primăria Municipiului Sibiu, Consiliul Județean Sibiu

Parteneri: Artexim, Filarmonica de Stat Sibiu

 

Bilete

Amplasarea pe hartă

Autentificare

Vă rugăm să introduceți emailul și parola Dvs:

Înregistrare Express

Introduceți adresa de email și parola:
Emailul Dvs este deja înregistrat pe Fest.ro. Doriți să unificați ambele conturi de utilizator?