Piazzolla Tango Night (Spectacol de Tango Argentinian)
Imagini
Informații
- 11 Februarie 2024, 18:00 Duminică
Descriere
PIAZZOLLA TANGO NIGHT – se dorește a fi o serie de spectacole dedicate marelui compozitor Astor Piazzolla și geniului său componistic, puse în scenă de Asociatia „ Cluj Tango Orchestra „ pe scenele sălilor de spectacole din țară. Revenim cu drag la Filarmonica Sibiu, după succesul primului nostru concert aici în primavara anului 2024.
Astor Piazzolla revoluționează muzica de tango argentinian, punându-și amprenta definitiv pe acest gen muzical. Elementele de jazz și de muzică clasică sunt întâlnite în mai toate lucrările marelui artist, ducând astfel muzica lui în sălile de concerte simfonice ,devenind astfel un ambasador mondial al noului tango argentinian.
Spectacolul are o durată de 90 de minute și este într-un singur act, iar pe scenă alături de orchestră vor performa și dansatori profesioniști de tango argentinian, în premiera la Sibiu, campionii europeni de tango argentinian!
Solisti protagoniști ai acestui spectacol sunt:
Iulia Merca - mezzosoprană a Operei Naționale din Cluj Napoca,
Marcos Marthin - cantautor- Buenos Aires ( Argentina).
„Cluj Tango Orchestra” este prima orchestră de tango argentinian din Transilvania, compusă din muzicieni români profesioniști, membrii ai Filarmonicii de Stat Transilvania și ai Operei Naționale din Cluj Napoca. Cu o vastă experiență scenică, atât pe scenele Filarmonicilor din țară, cât și a festivalurilor de tango argentinian din România și din străinătate, aceștia aduc în fața publicului larg magia muzicii de tango argentinian.
Repertoriul orchestrei este compus în mare parte din lucrări ale Filarmonicii „Del Tango” Buenos Aires, pentru Tango sextet, aranjamente muzicale de către Julian Agustin Caeiro ( Argentina), maestrul Wim Wurman- ( Rotterdam) și nu în ultimul rand aranjamente propuse de solista noastră, Iulia Merca!
În repertoriu orchestrei regăsim lucrări de tango nuevo (Astor Piazzolla, Hugo Diaz) sau tango salon /milonga/vals (Osvaldo Pugliese, Francesco Canaro, Rodolfo Biagi, Anibal Troilo, Carlos Gardel, Pedro Laurenz, Juan D’Arienzo) dar și prelucrări ale tango-ului românesc din perioada interbelică.
Veți putea asculta cele mai cunoscute lucrări ale compozitorului precum „ Libertango „, Oblivion sau Adios Nonino, dar și lucrări mai puțin cunoscute publicului larg precum „ Suite Lumiere „ „ Soledad” sau „ Chiquilin de Bachin „.
Invitat special din Argentina:
MARTHIN MARCOS - cantautor, solist vocal si chitarist, cu o cariera muzicala bogata , atat in Argentina cat si in Spania, acesta va aduce în fata dumneavoastră tango ul în stare pură din saloanele de tango din Buenos Aires. Crescut intr o familie in care se cânta și se dansa tango, acesta spune despre el ca nu isi poate imagina viata fără a canta tango . Invitat special alături de „Cluj Tango Orchestra „ pe scenele Filarmonicilor, aduce cu el limbajul „ Lunfardo” specific tango ului argentinian. O prezență scenică magnetică și o voce gravă, Marthin reprezintă cu succes și șarm tot ce este mai frumos în tango-ul din Buenos Aires.
CLUJ TANGO ORCHESTRA
IULIA MERCA – mezzosoprană (Opera Națională Cluj)
Cu o prezență scenică impunătoare, cu o voce inconfundabilă, în 20 ani de activitate a debutat în peste 40 de roluri de operă, operetă sau musical, atât în țară cât și în străinătate. Activitatea artistică a Iuliei cuprinde concerte camerale de muzică si poezie, spectacole de musical, operă si teatru, interpretările sale fiind apreciate pe numeroase scene ale lumii: Tokyo, New York, Kulu- India, Viena, Praga, Paris, Roma. A obținut marele premiu la concursul internațional de Canto „ Haricleea Darclee”, premiul I la Festivalul Lied-ului românesc ( Brașov 2003), premiul pentru cea mai bună solistă în cadrul festivalului Operelor Naționale de la Iași.
Maestrul CLAUDIU HONTILĂ – vioară (Filarmonica de stat Transilvania)
Cu o activitate concertistică-solistică impresionantă ,de pe 20 de ani în Japonia, America și Europa, fost concert-maestru al Filarmonicii „Vienna Strauss„ , profesor colaborator al catedrei de tango argentinian din cadrul Academiei de Muzică din Rotterdam, maestrul Claudiu Hontilă este conducătorul muzical al orchestrei.
-Concert maestru la „Noua Orchestra Transilvana” , profesor colaborator al Academiei de Muzică din Cluj Napoca.
ELENA GHEMEȘ – violoncel (Opera Națională Cluj)
Absolventă a Academiei de Muzică din Cluj Napoca, actualmente artist instrumentist al Operei Naționale din Cluj Napoca, cu o experiență de aproape 20 de ani pe scenă, Elena este un muzician complet, cu o tehnică impecabilă și cu o mare acuratețe în execuție.
Canta pe marile scene ale Clujului și ale tarii în calitate de instrumentist al Operei Naționale, alături de solisti celebri de operă precum Jose Carreras sau Placido Domingo.
IRINA INDREI – pian (Opera Maghiară Cluj Napoca)
Absolventă a Academiei de Muzică din Cluj Napoca, cu o activitate scenică diversă, iubitoare a muzicii de tango și pasionată a lucrărilor de Astor Piazzolla, Irina este „ motorul „ armonic si ritmic al orchestrei. Este un instrumentist complet, cu o bogată experiență scenică și pedagogică, actualmente fiind profesor titular la Colegiul de Muzică „Sigismund Toduță„ – catedra pian principal și pianist corepetitor la Opera Maghiară Cluj-Napoca.
Aranjamente pian – Julian Agustin Caeiro (aranjor al Filarmonicii del Tango BsAs) ,și pianistul Wim Wurman ( Catedra de Tango din Rotterdam)
SORIN ROBERT INDREI – bandoneon
Absolvent al Facultății de Muzică din București, membru fondator al Asociației „Cluj Tango Orchestra”, Robert este primul român care cântă la bandoneon în cadrul unei orchestre. Se specializează în mod constant în arta bandoneonului, fiind cursant al profesoarei Yvonne Hahn – Franța și al maestrei Ayelen Pais – Argentina, având o evolutie frumoasă în ultimii ani pe scenele festivalurilor de tango argentinian din România.
EMANUEL ELCEAN - contrabas
Licențiat în contrabas la Academia de Muzica din Cluj Napoca, este un obișnuit al scenelor și al sălilor de concerte încă din perioada liceului. Cu o tehnică frumoasa si precisă, acesta împlinește suportul armonic al orchestrei. Spune despre el ca nu si-ar mai vedea viata altfel decât alături de contrabasul lui.
Un tânăr talentat care are un parcus artistic minunat !
Asociația Cluj Tango Orchestra concertează sub egida Ambasadei Republicii Argentina în România, fiind partener de imagine cu Opera Națională din Cluj Napoca și cu Colegiul de Muzică Sigismund Toduța.
Gazda acestui spectacol este Filarmonica de Stat Sibiu ,o instituție culturală emblematica a orașului, și totodată un pol concertistic de mare anvergură al Transilvaniei.
Dansează în acest spectacol două cupluri absolut spectaculoase ,dansatori profesioniști de tango argentinian!
Primul cuplu vine din București și este format din Csongor Kicsi ( cel mai tânăr campion european de tango argentinian!) și partenera sa, Silvia Spataru. Împreună formează un cuplu de dansatori spectaculoși, instructori de tango și obișnuiți ai marilor scene din țară și din Europa. Se pregătesc intens atât în Europa cât și în Argentina.
Împreună predau la scoala de dans Vertigo din București, dar și ca instructori invitati la scolile de tango din România și din străinătate.
Dansul lor este poezie și forță, în acest moment fiind cei mai prolifici dansatori din țară.
Al doilea cuplu sunt nonconformiștii Silviu Gușat și Bianca Laudacescu, vin din Timișoara și sunt senzația acestui dans ,în ultimii ani . Cu o tehnică impecabilă, tineri și armoniosi, aceștia sunt cunoscuți și ca profesori ai Școlii de tango , Tango Malena din Timișoara.
Bilete la acest spectacol sunt în vânzare exclusive online pe platforma iabilet.ro.
Copiii sub 14 ani au acces gratuit dacă sunt însoțiți de adulți plătitori de bilet, deasemenea și persoanele cu dizabilități au acces gratuit la acest spectacol.
Noi va invitam cu drag in povestea noastră de tango să-l cunoașteți pe marele compozitor Astor Piazzolla și lucrările lui, puse în scenă intr un mod cât mai autentic alături de oaspetele nostru din Argentina, și de dansatorii profesioniști de tango argentinian!
Tango ul argentinian face parte din patrimoniu cultural imaterial al UNESCO și este considerat un fenomen universal .