JAZZ PE ACOPERIȘ: Danny Grissett Trio la Zilele Muzicale Româno-Americane 2023

Imagini

Informații

Data: 4 Iulie 2023, 21:00 Marți

Descriere

Danny Grissett Trio
la Zilele Muzicale Româno-Americane, ediția a XX-a

Marți, 4 iulie 2023, ora 21.00, Acoperișul Filarmonicii


Danny Grissett - pian
Joris Teepe - contrabas
Gabriel Matei - percuție
Cea de a XX-a ediție a proiectului Zilele Muzicale Româno-Americane este organizată de Filarmonica de Stat Sibiu, în perioada 3-8 iulie 2023, cu sprijinul Consiliului Județean Sibiu și al Primăriei municipiului Sibiu.

Danny Grissett

Pianistul și compozitorul Danny Grissett, născut în Los Angeles, este unul dintre cei mai solicitați muzicieni ai scenei jazzistice new-yorkeze și internaționale în ultimii 20 de ani. A început să cânte la pian la vârsta de 5 ani, iar de la 6 ani a intrat în sistemul de învățământ. A absolvit Cal State University Dominguez Hills (cu licență în educație muzicală obținută în 1998), Cal Arts (M.F.A. Jazz Keyboard Performance 2000) și prestigiosul Institut „Thelonious Monk” - unde a avut ocazia să studieze cu maeștrii jazz-ului Barry Harris, Herbie Hancock, Terence Blanchard, Kenny Barron și Roy Haynes.
După mutarea la New York, Danny a început să colaboreze cu artiști precum Vincent Herring, Nicholas Payton, Jeremy Pelt și Vanessa Rubin. De asemenea, în ultimii 16 ani a lucrat cu trompetistul și compozitorul Tom Harrell, fiind cooptat pentru 7 din ultimele 12 albume ale marelui trompetist.
Și-a început cariera solo în 2006, odată cu lansarea piesei „Promise” produsă de Criss Cross Jazz, care s-a bucurat de critici foarte bune. Au urmat alte șase înregistrări remarcabile în 10 ani, timp în care s-a implicat în diverse formule artistice, dar a susținut și turnee cu propriu trio. În această perioadă, a cântat alături de Benny Golson, Louis Hayes, Lenny White, Buster Williams, Marcus Strickland și Jimmy Greene.
Pe lângă agenda sa internațională de concerte, Grissett a devenit și un pedagog foarte apreciat, în colectivele didactice de la New School University - New York și Eastman School of Music - Rochester, New York. A susținut cursuri de măiestrie în Japonia, Italia, New York, Slovenia, Coreea de Sud, Olanda și Danemarca, iar în prezent activează la Jam Music Lab University în Viena.
Cel mai recent CD al său, “Remembrance”, lansat la casa de discuri „Savant” din New York, a fost cotat cu 4 din 5 stele de către revista „Downbeat”.

Joris Teepe

Contrabasistul Joris Teepe, născut în 1962, este primul muzician de jazz din Olanda care a cunoscut succesul la New York.
După ce a ajuns la New York, în 1992, doar cu basul și o valiză, el a luat lecții cu Ron Carter, a început să cunoască o mulțime de muzicieni și a muncit din greu. Un an mai târziu, a înregistrat primul său CD, cu o trupă pe care o conducea alături de Don Braden și în care se mai regăseau Cyrus Chestnut, Carl Allen și Tom Harrell. De atunci încolo, cariera lui Joris a fost cu adevărat fulminantă, incluzând colaborări cu personalități precum Benny Golson, Sonny Fortune, Rashied Ali, Billy Hart și Randy Brecker. A făcut parte din Rashied Ali Quintet timp de 9 ani, iar asta i-a schimbat radical viziunea artistică. “Când m-am alăturat acestui grup, îl aveam la saxofon pe Frank Lowe (înlocuit ulterior de Lawrence Clark), iar eu habar nu aveam ce făceau ei”, mărturisește Joris.
Joris are deja 10 albume și este recunoscut ca lider de trupă, compozitor, producător și educator (director de Studii Jazz Studies la Hanze University, profesor de bas la Queens College, NY).
În 2004, Joris Teepe a fost nominalizat pentru Premiul Bird la North Sea Jazz Festival, în categoria “Artiști care merită recunoaștere”.

Gabriel Matei

Gabriel Anton Matei este unul dintre noii toboșari de pe scena internațională de jazz. Stabilit actualmente în Olanda, el studiază la departamentul Jazz în cadrul Conservatorului “Prince Claus”. Și-a început cariera în România, unde a studiat la Universitatea de Muzică sub îndrumarea lui Mircea Tiberian. Datorită experienței și versatilității sale, a avut șansa de a cânta alături de artiștii autohtoniMircea Tiberian, Sorin Zlat, Emil Bîzgă, Marius Vernescu, Adi Stoenescu, Cătălin Milea sau Alex Man, dar și artiști internaționali, între care îi amintim pe: Freddie Bryant, Patrice Blanchard, Enrique Oliver, Vaughn Roberts, Paolo Profeti. Gabriel Matei are o experiență vastă în diverse genuri muzicale, dar s-a aplecat cel mai profund asupra jazz-ului, demonstrându-și abilitățile prin apariții scenice în cadrul unor festivaluri din România, precum Jazz TM, Sibiu Jazz, Festival, Jazz in the Park și Jazz Cave.

Amplasarea pe hartă

Autentificare

Vă rugăm să introduceți emailul și parola Dvs:

Înregistrare Express

Introduceți adresa de email și parola:
Emailul Dvs este deja înregistrat pe Fest.ro. Doriți să unificați ambele conturi de utilizator?