Festivalul Internaţional al Educaţiei 2013

Imagini

Informații

Data: 14 - 23 Iunie 2013

Descriere

În perioada 14 – 23 iunie 2013, Iașul va deveni "Oraşul Festivalului Internaţional al Educaţiei", trecând de la nivelul de oraş al educaţiei pure la nivelul de centru urban creativ şi creator de evenimente cultural-educaţionale de anvergură europeană. Publicul din Iaşi şi din toată ţara este invitat, timp de 10 zile, la un festival exploziv, plin de culoare şi spectacol, unic în România, cu un concept nou și modern care aduce "educaţie, cultură şi artă în aer liber" şi, mai ales, "educaţie prin entertainment", şi care va proiecta o nouă lumină asupra oraşului şi locuitorilor lui.

Prin intermediul FIE, publicul va fi conectat la reţeaua internaţională a evenimentelor care încurajează dialogul intercultural şi schimbul de experienţe cultural-artistice, festivalul reuşind să sublinieze, totodată, rolul artelor în educaţie şi să celebreze educaţia privită dintr-o perspectivă mai largă decât cea dată de înţelesul ei curent, legat de învăţământ.

FIE, ale cărui evenimente se vor desfăşura atât în spaţii convenţionale, indoor, cât şi în spaţii neconvenţionale, în aer liber, îşi propune să atragă anual un public numeros din regiune şi din întreaga ţară şi să devină, în timp, un eveniment de referinţă în Europa, purtând marca Iaşului.

Cu peste 8.000 de spectatori aşteptaţi la evenimentele de teatru, teatru-dans, operă, vernisaje de artă şi conferinţe motivaţionale organizate în sălile FIE, peste 90.000 de spectatori la concertele în aer liber, la spectacolele şi expoziţiile stradale şi evenimentele-maraton şi peste 12.000 de vizitatori ai Festivalului de Carte şi Autori pentru Copii și Adolescenți, organizatorii estimează că prima ediţie a festivalului va atrage, prin diversitatea evenimentelor, peste 110.000 de oameni, care nu vor fi doar spectatori, ci vor deveni participanţi.

FIE va aduce în premieră la Iași, în cadrul secţiunii dedicate proiecţiilor în aer liber, producții de valoare prezentate la marile festivaluri din Marea Britanie, Austria, Germania, dar şi producţiile teatrale ale momentului, distinse cu premii, participante la manifestări internaționale de profil, evidenţiind artişti legați sufletește de Iași, care se bucură de recunoaștere la Londra, Paris și în Germania.

Prin intermediul FIE, ieşenii şi turiştii din Iaşi, de toate vârstele, au acces gratuit la producţii de operă cu artişti de renume mondial, montate pe marile scene ale lumii, şi acces liber la spectacole şi expoziţii stradale. Copiii şi adolescenţii vor participa la un program interactiv de evenimente: ateliere de creaţie şi întâlniri cu personajele favorite din cărţi, concursuri şi spectacole realizate de şcoli şi licee.

PROGRAM:

14 - 23 iunie

Dimensiunea educativa a festivalului

  • 14 iunie

    GALA FIE - eveniment de celebrare a Educaţiei. Invitat special al GALEI FIE este Lordul David Trimble, laureat al Premiului Nobel pentru Pace în 1998, el fiind unul dintre artizanii acordului de pace din Irlanda de Nord. În cadrul Galei vor fi acordate 8 premii, câte un premiu oferit de fiecare universitate de stat din Iaşi, 2 premii oferite de Inspectoratul Şcolar Judeţean Iaşi, pentru învăţământul gimnazial, respectiv învăţământul liceal, 1 premiu oferit de Academia Română – Filiala Iaşi şi marele premiu FIE acordat de Boardul FIE unei personalităţi. Gala FIE se va finaliza cu Gala Extraordinară de Operă și Balet.

  • 15 iunie

    FIE şi Conferinţele Motivaţionale – Biblioteca Centrală Universitară "Mihai Eminescu" Iaşi – conferinţă susţinută de Lordul David Trimble, laureat al Premiului Nobel pentru Pace în 1998.

  • 14 - 18 iunie

    Serile FIE - organizate în parteneriat cu "Ziarul de Iaşi", serile FIE vor constaîn desfășurarea a cinci talk-show-uri la scenă deschisă. Serile FIE reprezintă pentru public o ocazie unică de a întâlni personalităţi din diverse domenii (mass-media, literatură, artele spectacolului, regie, film, critici, diveertisment ş.a.) care împărtăşesc din experienţa lor participând la talk-show-uri realizate pe scenă, în aer liber. Prin organizarea acestor evenimente ne dorim să aducem recunoaştere personalităţilor ieşene şi celor care şi-au legat destinul de Iaşi dar îşi desfăşoară activitatea în alte oraşe, şi care, prin puterea exemplului, au reușit să influenţeze sistematic dezvoltarea intelectuală şi morală a noii generaţii.

  • 20 iunie

    Conferinţa "Arta în Viaţă. Viaţa în Artă" susţinută de invitaţii speciali: mezzo-soprana Viorica Cortez, tenorul Călin Brătescu, violonistul Remus Azoiţei, cu participarea personalităţilor din domeniul artelor spectacolului, a tinerilor artişti, a studenţilor şi a profesorilor.

 

19 - 22 iunie

Piaţa Palatului Culturii – Bulevardul Ştefan cel Mare, locuri pe scaune şi locuri în picioare.

  • 19 iunie, 20:30

    Concertul "Kaas chante Piaf" - Patricia Kaas, una dintre cele mai de succes cântăreţe din lume, va cânta cântecele celebrei Edith Piaf, într-un spectacol grandios, cu o coregrafie specială și într-un decor care va recrea atmosfera Parisului postbelic, prezentând proiecţii video cu imagini inedite din viaţa artistei care a marcat muzica franceză în prima jumătate a secolului trecut.

  • 20 iunie, 20:00

    "Ziua Absolventului 2013", concert VUNK & ANTONIA.

  • 21 iunie, 20:00

    "Scripcarul pe Acoperiş" - cel mai popular musical din România, prezentat în premieră în aer liber; 60 de oameni cântă şi dansează pe scenă acompaniaţi de o orchestră spectaculoasă, cu peste 20 de membri: HAKESHET KLEZMER BAND", sub conducerea lui Ari Nagy Sandor. Regia artistică: Korcsmáros György. Data premierei: 25 septembrie 2011, durata 3 h. O producţie a Teatrului "Regina Maria" din Oradea, cu 2 nominalizări la Gala Premilor Uniter 2012 : Cea mai bună actriţă într-un rol secundar: Ioana Dragoş-Gajdo; Cea mai bună scenografie: Vioara Bara.

  • 22 iunie, 20:00

    "Clasic 300" – concertul anual în aer liber - Aflat la a II-a ediţie, "Clasic 300" va aduce în faţa spectatorilor, într-un regal de muzică clasică, un spectacol unic pregătit de 4 personalități internaționale care vor concerta împreună cu Orchestra și Corul Filarmonicii de Stat "Moldova" Iași.

    Mari nume ale vieţii artistice contemporane, precum mezzo-soprana Viorica Cortez, soprana Elena Moşuc, tenorul Călin Brătescu şi violonistul Remus Azoiţei vor fi prezente pe scena amplasată în inima orașului în seara de 22 iunie. Spectacolul de gală "Clasic 300" devine astfel, unica oportunitate de a-i asculta pe marii artişti care s-au întâlnit pentru prima dată pe scenă în această formulă, într-un concert de muzică clasică în aer liber la Iași.

 

14 - 18 iunie

Bulevardul Ştefan cel Mare şi Sfânt, peste 15.000 de spectatori estimaţi în 5 zile de festival, locuri pe scaune şi locuri în picioare. Primul festival de proiecții culturale în aer liber va aduce la Iași, de la Viena, cinci din cele mai valoroase producții de operă din anii 2011 şi 2012, în montări regizorale și interpretări de referință, parte a unei colecţii accesate de organizatorii de festivaluri de profil din întreaga lume.

  • 14 iunie 

    "Tosca" de Giacomo Puccini. Solişti: Angela Gheorghiu, Jonas Kaufmann.

  • 15 iunie 

    "Flautul fermecat" de Wolfgang Amadeus Mozart. "Bărbierul din Sevilla" de Gioacchino Rossini. "Carmen" de Georges Bizet. "Aurul Rinului" de Richard Wagner. "Rigoletto" de Giuseppe Verdi. "Turandot" de Giacomo Puccini.

  • 16 iunie 

    Andreea Bocelli - "One Night în Central Park", 2011.

  • 17 iunie 

    "Andrea CHÉNIER" de Umberto Giordano, Festivalul de Operă Bregenz, Germania, ediţia 2011/2012. "LABOHÈME", de Giacomo Puccini.

  • 18 iunie 

    Festivalul de la Salzburg, Austria, 2012. Solişti: Anna Netrebko, Piotr Beczala, Nino Machaidze.

 

15 - 23 iunie

FIE – premiere şi producţii din anii 2011-2013 care s-au jucat cu casa închisă: Casa de Cultură a Studenţilor Iaşi.

  • 15 iunie  

    "Şaraiman" - un spectacol de dans contemporan şi stand-up comedy, marca Răzvan Mazilu, stand-up comedy Dan Badea. Premiera: 26 aprilie 2013, durata 1 H. O producţiea Teatrului “Odeon” şi Fundaţia perfoRM. Spectacolul reuneşte trei ipostaze artistice aparent incompatibile: dans contemporan, stand-up comedy şi muzică lăutărească interpretată de Romica Puceanu.

  • 17 iunie 

    "D’ale noastre" - un spectacolul de teatru coregrafic cu renume pe scena naţională şi internaţională, o producţie a Teatrului Naţional din Bucureşti şi Fundaţia Art Production, în regia şi coregrafia lui Gigi Căciuleanu. Creația coregrafică a lui Gigi Caciuleanu după I. L.Caragiale este una din primele producții de excepție prin care Teatrul National București a celebrat Anul Caragiale – 2012, sub semnăturile unor artiști prestigioși ai scenei. Data premierei: 15 mai 2012, durata: 1 h 35 min. Două nominalizari la Gala Premiilor Uniter 2013: Cel mai bun spectacol; Cel mai bun actor în rol principal: Lari Giorgiescu. Teatrul Naţional Bucureşti a fost premiat la Gala Uniter 2013 cu Premiul de Excelenţă al Senatului Uniter, pentru realizarea programului "Anul Caragiale".

  • 20 - 21 iunie

    "Călătoriile lui Gulliver" - Seria de exerciţii scenice coordonate de regizorul Silviu Purcărete își propune o abordare inedită a romanului lui Jonathan Swift în care fantezia se împletește cu o aspră satiră politică. Având ca suport o partitură originală semnată de compozitorul irlandez Shaun Davey, creatorul suitei muzicale pentru „Vocile din Cimitirul Vesel”, producţia lui Silviu Purcărete reunește aspecte sociale și culturale ale lumii din jurul nostru. Scenografie şi light-design: Dragoş Buhagiar; Data premierei: 26 mai 2012 (premiera națională în cadrul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu) / 17 august 2012 (premiera mondială la Edinburgh International Festival). Premiul pentru cel mai bun spectacol la Gala Uniter 2013; două nominalizări la Gala Premiilor Uniter 2013: cea mai bună regie şi cea mai bună scenografie.

  • 23 iunie

    "Golem" - Premieră a Teatrului Național "Vasile Alecsandri" din Iași, Sala Mare.

 

15 - 20 iunie

FIE si Copiii: Palatul Copiilor - Grădina Pogor. Intâlniri cu autorii şi personajele favorite din cărţi, concursuri ale trupelor din licee, spectacole de muzică şi artă, divertisment

  • 18 - 20 iunie

    Zilele Benzii Desenate, eveniment realizat în premieră la Iaşi în parteneriat cu Editura "Adenium" Iaşi: ateliere de benzi desenate, întâlniri cu fanii BD, lansări şi prezentări de carte

FIE şi Artele Vizuale: această sărbătoare a artelor vizuale va completa evenimentele din cadrul FIE ce vor scoate cultura pe marile străzi ale oraşului.

  • 14 - 23 iunie

    Expoziţie de artă "Ion Irimescu" – Muzeul Unirii Iaşi. "Atelier 35" - Piaţa Unirii - Piaţa Artelor - pavilion şi tabără de creaţie a tinerilor artişti vizuali ieşeni. "Simeză ieşeană" - Galeria "Theodor Pallady" - vernisaj expoziţia artiştilor ieşeni consacraţi.

 

14 - 18 iunie

  • IAŞI FRINGE FESTIVAL - 500 de performeri din întreaga ţară în spectacole stradale şi în spectacole în cafenele, cluburi şi pub-uri; premii în valoare de peste 18.000 de lei acordate tinerilor artişti participanţi.

Autentificare

Vă rugăm să introduceți emailul și parola Dvs:

Înregistrare Express

Introduceți adresa de email și parola:
Emailul Dvs este deja înregistrat pe Fest.ro. Doriți să unificați ambele conturi de utilizator?