Expoziție personală Incze Dănilă
Imagini
Informații
- 25 Ianuarie - 11 Februarie 2024
Descriere
Muzeul de Artă Cluj-Napoca (MACN), instituție publică de cultură care funcționează sub autoritatea Consiliului Județean Cluj, organizează, în perioada 25 ianuarie – 11 februarie 2024, expoziția personală de pictură a artistului Incze Dănilă. Vernisajul va avea loc joi, 25 ianuarie 2024, de la ora 17:00, în sălile de expoziții temporare (etaj) ale Muzeului de Artă, în prezența artistului și a invitaților săi. Din partea muzeului vor fi gazde domnii Lucian Nastasă-Kovács, managerul instituției și Florin Gherasim, muzeograf, curatorul expoziției.
Incze Dănilă s-a născut în 10 august 1955 la Cluj-Napoca, unde familia sa, venită din Câmpia Transilvaniei, se stabilise de câțiva ani. Și-a descoperit de timpuriu vocația artistică, încă din perioada claselor gimnaziale, când a și luat hotărârea de a deveni artist. Astfel, în urma admiterii, a ajuns elev al Liceului de Artă clujean, absolvit în anul 1974. Aici, în decursul celor patru ani de studiu a avut șansa de a fi îndrumat pe calea instruirii artistice de câțiva profesori de care își amintește cu recunoștință: Dan Bimbea sau mai tinerii, atunci, Ioan Sbârciu și Cornel Brudașcu.
În perioada 1981-1987, Incze Dănilă a fost angajat laborant la Muzeul de Artă clujean, apoi a emigrat, cu familia, în Germania, pentru ca, după alți ani, să ajungă în Madeira, acolo unde, la îndemnul unui prieten, s-a reapucat de pictat și a avut primele două expoziții personale, în 2007, care au primit aprecieri din partea vizitatorilor. În anul 2008 a luat hotărârea de a se întoarce în orașul de baștină, Cluj-Napoca. De atunci viața și activitatea sa sunt dedicate, în totalitate, artei. Incze desfășoară o continuă, intensă activitate de pictor în spațiul atelierului personal, având numeroase comenzi, dar și un bogat palmares expozițional. Astfel, a deschis expoziții personale sau de grup la galerii de artă din țară: Galeria Radio Cluj, Spațiul Urban Cazino, Diverta, Art Melange, dar și din străinătate, la Budapesta, Esztergom (Ungaria) sau în Marea Britanie, la Greenwich și Cambridge. Mai trebuie să amintim și bursa Erasmus de un semestru din anul 2020, în Uzbekistan, de unde s-a întors cu acumulări de experiențe artistice și numeroase lucrări inedite, portrete în special, valorificate în alte expoziții.
Expoziția propusă acum la Muzeul de Artă Cluj-Napoca este rod al selecției unor lucrări menite să oglindească paleta investigațiilor creative și a temelor care îl preocupă pe Incze Dănilă de mai mulți ani, pe lungul drum al devenirii artistice. (Florin Gherasim)