Drum. Expoziție de sculptură

Imagini

  • Drum. Expoziție de sculptură

Informații

Data: 13 - 30 Martie 2025

Descriere

Muzeul de Artă Cluj-Napoca, instituție publică de cultură, care funcționează sub autoritatea Consiliului Județean Cluj, în parteneriat cu Muzeul de Artă Comparată Sângeorz-Băi și Asociația Nod Cultural, vă invită să vizitați, în perioada 13-30 martie 2025, expoziția de sculptură „Drum”, care reunește lucrări semnate de artiștii Maxim Dumitraș, Ioan Pop-Vereta, Marcel Stanciu, Florin Strejac și Constantin Țînteanu. Deschiderea oficială va avea loc joi, 13 martie 2025, de la ora 18:00. Cu această ocazie, vor lua cuvântul: Lucian Nastasă-Kovács, managerul Muzeului de Artă Cluj-Napoca, criticul de artă Vasile Duda și Alin Ușeriu, managerul Via Transilvanica.
„Drum nu este doar o expoziție de grup a artiștilor Maxim Dumitraș, Ioan Pop-Vereta, Marcel Stanciu, Florin Strejac și Constantin Țînteanu, ci și o formă de exprimare a unor expresii artistice diferite, dar unitare în materie palpabilă. Cei cinci artiști, cunoscuți pe scena artelor plastice din România și străinătate, cu această ocazie, ne aduc în față o serie de lucrări din andezit nu numai îndrăznețe ca structură și formă, ci și croite pe tipare de lucru specifice și supuse unor transformări stilistice și tehnice semnificative. Mesajele sculptorilor sunt radiante și optimiste, marcate de o amprentă individuală bine impregnată pe suprafața dură a andezitului. Chiar dacă materia primă este una care sugerează forța brută, o cvasieternitate materială, creația artistică reușește să îmblânzească andezitul și să îl transforme în obiecte care inspiră soliditate, dar, prin liniile lor, ne sugerează și existența blândeții și fineții. Această dualitate marchează nu numai exponatele, ci și modul general de exprimare al celor cinci artiști, care, pe durata activității lor, au demonstrat de nenumărate ori că sunt capabili să supună forța brută a materialelor de lucru și să ofere o formă finală care să inspire nu numai putere, ci și sensibilitate” (Iakob Attila).
„Drumul artistic nu este doar un traseu fizic sau temporal, ci o metaforă a căutării continue, a explorării interioare și a dialogului perpetuu dintre om și spațiul care-l înconjoară. Este parcursul inițiatic al devenirii, unde fiecare pas devine o declarație de libertate, o afirmare a curajului de a părăsi certitudinile pentru a pătrunde în teritoriile misterioase ale invizibilului. Pe acest drum al creației, provocarea nu este să ajungi la un capăt definit, ci să te lași transformat de fiecare întâlnire – fie ea cu un miros subtil, o lumină care dansează pe scoarța unui copac sau cu șoaptele profunde ale pietrelor. Ascensiunea devine un paradox frumos: deși drumul te poartă înainte, te ancorează în prezent, cerându-ți să-l trăiești cu toată profunzimea. Dificultățile nu sunt simple obstacole, ci forme subtile de dialog între tine și lumea care te înconjoară. Rutina poate fi ispita care promite siguranță, dar este totodată cea care ucide freamătul autentic al vieții. Imprevizibilul – ocolurile aparent lipsite de sens – ascunde momentele de iluminare. Luminișurile întâlnite pe cale nu sunt doar pauze, ci adevărate revelații: ferestre către un înțeles mai profund al artei, vieții și efemerului. Pas cu pas, înțelegi că drumul nu este doar o călătorie între două puncte fixe. El devine spațiul unde „golul este plin”, unde fiecare colț ascunde o poveste. Drumul în sine devine procesul care dă naștere artei. Drumul – cu toate provocările, revelațiile și momentele de tăcere – este, în sine, destinația supremă” (Maxim Dumitraș).

Amplasarea pe hartă

Autentificare

Vă rugăm să introduceți emailul și parola Dvs:

Înregistrare Express

Introduceți adresa de email și parola:
Emailul Dvs este deja înregistrat pe Fest.ro. Doriți să unificați ambele conturi de utilizator?