Teatrul Evreiesc de Stat
Imagini
Detalii
Evenimente
- 28 Ianuarie 2025, 19:00
Descriere:
Teatrul Evreiesc din România are o tradiţie de 141 de ani, inaugurată la 19 august 1876, la Iaşi, în vestita grădină de vară „Pomul verde”, când artistul şi scriitorul Avram Goldfaden (1840-1908) a pus bazele celui dintâi teatru evreiesc profesionist din lume, prezentând un spectacol cu propria sa trupă.
De atunci, Teatrul Evreiesc s-a manifestat neîntrerupt în sfera culturii româneşti. În anul 1917 şi-a început activitatea şi regizorul Iacob Sternberg, care a practicat mai cu seamă genul revuistic. Un impuls hotărâtor în creativitatea lor a însemnat pentru artiştii evrei din România contactul cu celebra trupă a teatrului din Vilna, care a efectuat un amplu turneu la Bucureşti, în 1923, jocul de echipă şi omogenitatea prestaţiilor actoriceşti fiind calităţi însuşite cu entuziasm.
În 1948 a fost înfiinţat Teatrul Evreiesc de Stat. Sala de spectacole are 200 de locuri, instalaţie de sunet şi de climatizare, instalaţie de translaţie prin proiecţie pe monitoare TV. În foaierul teatrului au loc spectacole-lectură, vernisaje de expoziţii de artă sau lansări de carte.
În ultimul sfert de veac, Teatrul Evreiesc de Stat a efectuat câteva apreciate turnee în S.U.A., Canada, Israel, Germania, Austria, Rusia, Elveţia, Franţa, Grecia, Republica Moldova, luând parte şi la o serie de manifestări internaţionale.
În anul 2016 a fost organizată de către Teatrul Evreiesc de Stat prima ediție a Festivalului Internațional de Teatru Idiș TES FEST, urmată, în 2017, de cea de-a doua ediție. În cei doi ani au fost prezenți invitați din SUA, Polonia, Israel, Franța, Argentina și Rusia.
Tot în 2017 a fost instituită Ziua Limbii și Teatrului Idiș, în data de 30 mai (ziua de naștere a poetului Ițik Manger).
Anul 2018 va fi unul aniversar. La 70 de ani de existență ca instituţie de stat, ca singurul ansamblu de acest gen cu existenţă neîntreruptă, Teatrul Evreiesc de Stat din Bucureşti are un profil distinct, reprezentativ atât pentru mişcarea teatrală din România, cât şi pentru peisajul contemporan al artei scenice de limbă idiş din întreaga lume.