Ingeborg Bachmann și Paul Celan | Dublă expoziție
Imagini
Informații
- 19 Iunie - 6 Iulie 2024
Descriere
Ingeborg Bachmann și Paul Celan
Dublă expoziție la Muzeul Național al Literaturii Române București
Una dintre cele mai celebre relații artistice și de iubire din literatura europeană contemporană. Două figuri esențiale ale creației literare de limbă germană, Ingeborg Bachmann și Paul Celan, sunt reunite din nou, în mod simbolic, prin două expoziții documentare care le prezintă parcursurile literare și de viață, precum și întâlnirea lor afectivă aflată la originea unei corespondențe tulburătoare și a unor pagini literare de o forță și de o sensibilitate fără egal. Muzeul Național al Literaturii Române București și Forumul Cultural Austriac prezintă în premieră în România expoziția „SCRIERI ANTIRĂZBOINICE – INGEBORG BACHMANN 1926-1973”, care va fi vernisată în data de 19 iunie, ora 18.00 (la sediul Muzeului Național al Literaturii Române București din Calea Griviței 64). Cu această ocazie, cele două instituții readuc pe simeze și una dintre cele mai de succes colaborări ale lor, expoziția „PAUL CELAN – printre cuvinte/unter den Wörtern”, un demers ce pune în lumină contextul scrierilor celor doi autori și al legăturii lor de suflet. Acest dublu eveniment este organizat de Muzeul Național al Literaturii Române București și de Forumul Cultural Austriac, cu sprijinul Ministerului federal austriac al Afacerilor Europene și Internaționale, în contextul aniversării a 25 de activitate culturală a misiunii diplomatice austriece în România.
„Vreau ca războiul să ia sfârșit” – această afirmație din romanul „Malina” al lui Ingeborg Bachmann ar putea reprezenta mottoul întregii sale opere. Poemele, piesele de teatru radiofonic, povestirile, romanele și studiile sale literar-teoretice reprezintă un vast corpus de scrieri împotriva războiului, sub cele mai variate genuri și forme stilistice.
Având profunde referințe și semnificații actuale, expoziția „SCRIERI ANTIRĂZBOINICE – INGEBORG BACHMANN 1926-1973” se articulează în jurul volumului „Scrieri antirăzboinice”, o culegere de texte importante ale lui Ingeborg Bachmann. Expoziția conduce vizitatorul printre principalele repere ale operei scriitoarei, punând accentul pe semnificația politică a creației sale, dar și pe angajamentul său politic direct. Explicațiile sunt completate de câteva imagini de arhivă ale teatrelor de război din Europa, împotriva cărora militează Ingeborg Bachmann.
Expoziția prezintă și texte în premieră, precum fragmentele din jurnalul de război al scriitoarei (1945), dar și fotografii inedite sau înregistrări sonore originale ale lui Ingeborg Bachmann din arhiva sa privată, care pot fi accesate prin scanarea unor coduri QR. Expoziția este curatoriată de Helga Pöcheim, având la bază un concept științific de Hans Höller, iar grafica este semnată de Erika Thümmel. Traducerea și adaptarea versiunii românești aparțin Monicăi-Maria Aldea. Expoziția este prezentată cu sprijinul editurii Humanitas Fiction și al traducătoarelor Ana Mureșan și Ramona Trufin.
Scriitoare și poetă austriacă, Ingeborg Bachmann este considerată una dintre cele mai importante autoare ale secolului XX. În opera sa, ea se concentrează cu predilecție pe rolul femeilor într-o societate patriarhală, pe consecințele războiului și ale păcii, precum și pe suferința umană individuală. S-a născut în 1926 la Klagenfurt (Austria), într-o familie de profesori. Opoziția sa acerbă față de convingerile politice de extremă-dreapta ale tatălui său este o constantă a operei sale. După studii de filozofie, psihologie, germanistică și drept la Innsbruck, Graz și Viena obține titlul de doctor cu o teză despre receptarea critică a lui Heidegger. În 1948, îl întâlnește pe poetul Paul Celan, originar din România, cu care trăiește o relație de iubire și prietenie care va avea o influență hotărâtoare asupra vieții și a operei sale.
Tradusă în 10 limbi, expoziția „PAUL CELAN – printre cuvinte/ unter den Wörtern” este una dintre cele mai de succes expoziții literare itinerante din Europa. Inițiată de Forumul Cultural Austriac, ea este realizată în colaborare cu Muzeul Literaturii Române și cu Universitatea din București. Expoziția reunește documente din arhiva Muzeului Național al Literaturii Române (fondul Alfred Margul-Sperber) și din arhiva personală Petre Solomon, prin amabilitatea fiului său, regizorul Alexandru Solomon, încercând să surprindă scurta existență a poetului, traducătorului și eseistului Paul Celan, parcurgând cele mai importante momente din viața sa, proiectate în contextul istoric.
Unul dintre spiritele care au marcat gândirea poetică europeană a secolului XX, Paul Celan (Paul Antschel) s-a născut la Cernăuți, în 1920, într-o familie de evrei vorbitori de limbă germană. Victimă a prigoanei împotriva comunității evreiești din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, Celan părăsește definitiv România, în 1947. După șase luni petrecute la Viena (unde o întâlnește pe Ingeborg Bachmann), se stabilește la Paris. Studiază la Sorbona, iar din 1959 ocupă postul de lector de limba germană la École Normale Supérieure. Poet de limbă germană, Celan publică o serie de volume de versuri care l-au consacrat drept unul dintre cei mai importanți poeți ai secolului XX. De asemenea, va traduce în germană din Paul Valéry, Henri Michaux, René Char, Osip Mandelştam, printre alții, precum şi prima carte în limba franceză a lui Emil Cioran.
Detalii suplimentare – http://bit.ly/BachmannCelanBucuresti
Partenerii media ai FCA – Radio România Cultural, Agerpres, Observator Cultural, RFI România, Allgemeine Deutsche Zeitung für Rumänien, Hermannstädter Zeitung, Agenţia Rador, Revista Igloo, Radio Bukarest, Zile şi Nopţi, Bookhub.ro, Revista Zeppelin, Modernism.ro, Revista culturală Leviathan, Spotmedia.ro, LiterNet, Munteanu recomandă, Bel-Esprit, Verbs describe us, Urban Things
Pentru contacte de presă și programări de interviuri, vă rugăm să luați legătura cu Andrei Popov, responsabilul pentru relația cu presa al Forumului Cultural Austriac (Andrei.POPOV@bmeia.gv.at ; 0723.17.47.96)