Ziua Franței

Imagini

  • Ziua Franței
  • Ziua Franței

Informații

Data: 12 Iulie 2024, 19:00 Vineri
Evenimentele trecute
  • 15 Iulie 2022, 19:00 Vineri

Descriere

Casa Artelor Dinu Lipatti vă invită vineri, 12 iulie 2024, de la orele 19:00, în Salonul de Muzică la Evenimentul „Ziua Franței” din cadrul Programului „Zilele Multiculturalității la Casa Artelor Dinu Lipatti” Ediția a VI-a, să celebrăm cultura franceză și rolul ei deosebit de important în formarea marilor creatori români.

Casa Artelor Dinu Lipatti realizează Programul „Zilele Multiculturalității”, prin care celebrează cultura, arta și muzica specifică marilor civilizații care au influențat umanitatea. Cultura franceză, a dăruit de-a lungul secolelor mari opere de artă, creații literare și muzicale, contribuind la dezvoltarea patrimoniului cultural al umanității. Ziua Națională a Franței este marcată în fiecare an la data de 14 iulie, fiind instituită în anul 1880. Cu această ocazie amintim două evenimente care au marcat istoria modernă a acestui stat – Sărbătoarea Federației și începutul Revoluției Franceze prin căderea Bastiliei (14 iulie 1790) – această zi fiind sărbătorită și în alte țări din Europa, în onoarea Republicii Franceze. Începând cu secolul al XIX-lea, mari personalități ale culturii românești și-au definitivat studiile în Franța fiind influențați în propriile creații de ideile filosofice și artistice, reformatoare și inovatoare, îmbogățind deopotrivă viața culturală românească și franceză, printre aceste mari personalități numărându-se George Enescu și Dinu Lipatti.

Așadar, vă așteptăm de la orele 19:00, la Recitalul de lieduri pe versuri de poeți francezi susținut de Soprana Oana Berbec și Pianista Theodora Chircă. În program sunt incluse compoziții semnate de Dinu Lipatti și George Enescu.

Soprana Oana Berbec a absolvit cursurile de canto ale Universității Naționale de Muzică din București la clasa prof. dr. Silvia Voinea. A urmat cursuri de măiestrie susținute de Ileana Cotrubaș (Opera Națională București) și Marina Krilovici (Kefalonia Music Festival, Grecia), precum și pe cele susținute de soprana Donna Woodward (Musica Viva Musikferien, Germania) și de maestra Larisa Gergieva. În anul 2004 a obținut premiul al III-lea la Concursul European de Muzică “Antonino Miserendino” din Palermo, Italia. Debutul la Opera Națională București a venit in anul 2014 cu opera “Hansel și Gretel” de E. Humperdinck. A susținut numeroase turnee atât în țară cât și în străinătate. Foarte pasionată de arta interpretativă, a abordat și alte genuri muzicale și dramatice precum musicalul (Teatrul Metropolis, București), teatrul (Commedia dell'arte în cadrul Curții Comedianților) si pantomimă (Compania Passe-partout Dan Puric, Teatrul de pe Lipscani). Nici de lumea dansului sau a filmului nu a ramas străină, participând la cursuri de balet si step și fiind protagonistă în trei scurt metraje “Doctor Who – How to stop a Timelord” și “Inspector Plustard and the Fallen Groom” si « Some are Silent ». Pe lângă studiul vocal, practica din cadrul grupului de muzică veche și tradițională Truverii, a apropiat-o de studiul diverselor instumente de percuție, precum și de cel al cisterului. Abordează un vast repertoriu de genuri și stiluri muzicale, de la muzică veche și renascentistă, la opera, musical, muzica contemporană și jazz. Marea oportunitate de a colabora cu Maestrul Gigi Căciuleanu în cadrul companiei “Gigi Căciuleanu Romania Dance Company” i-a deschis o nouă perspectivă în arta complexă a exprimării artistice. Colaboarea cu regizorul și coregraful Gigi Căciuleanu a continuat, maestrul încredințându-i rolul principal din cea mai noua creație a domniei sale ”Kiritza sau Jocul de-a…” după piesele lui Vasile Alecsandri care a avut premiera la Teatrul Național din București și care a fost primită de critici și public cu mare bucurie și mult entuziasm.

Pianista Teodora Chircă a urmat studiile de licență cu Manuela Iana Mihăilescu (Timișoara) și Vlad Dimulescu (București), iar masterul în acompaniament cu Steluța Radu. A participat la cursuri de măiestrie susținute de: James Dick, Guillermo Gonzales Hernandez, Logan Skelton, Ellen Hwangbo, Larisa Gergieva, Elena Fedorenko și a fost laureată la numeroase concursuri naționale și internaționale („Tinere Talente” Timișoara – Premiul I; „J.S. Bach” Cluj-Napoza – Premiul de Excelență ș.a.). A susținut concerte și recitaluri în calitate de solistă, dar și în diverse formații camerale în România și în Germania.

Conceptul Programului „Zilele Multiculturalității – Ziua Franței” aparține pianistei și regizoarei Alice Barb, Directorul fondator al Casei Artelor Dinu Lipatti, instituție publică de cultură aflată în subordinea Primăriei Municipiului București.

Biletele pot fi cumpărate online pe www.iabilet.ro și în rețeaua iabilet.ro/retea sau la sediul Casei Artelor Dinu Lipatti. Accesul persoanelor cu dizabilități și a însoțitorilor acestora este gratuit cu o rezervare în prealabil la numărul de telefon de pe bilet.

Partener media principal: Romantic FM

Parteneri media: AGERPRES, TRINITAS TV; centruldepresa, spotmedia, Jurnalul Naţional, Radio Bucureşti FM, Radio Romania Cultural, Observatorul Cultural, Societatea de Transport București.

Amplasarea pe hartă

Autentificare

Vă rugăm să introduceți emailul și parola Dvs:

Înregistrare Express

Introduceți adresa de email și parola:
Emailul Dvs este deja înregistrat pe Fest.ro. Doriți să unificați ambele conturi de utilizator?