Noaptea Cercetătorilor 2015

Imagini

Informații

Data: 25 Septembrie 2015, 17:00 Vineri

Descriere

Cele doua consortii de organizare au stabilit doua locatii principale de desfasurare a activitatilor pentru Noaptea Cercetatorilor: Piata Universitatii si AFI Palace Cotroceni.


Piata Universitatii (la statui), 25 septembrie 2015 - #researchers4humanity

PROIECTUL 5 LICEE, 5 INSTITUTE 

  • Intre noiembrie 2014 si iulie 2015, 45 de elevi din 5 licee bucurestene au lucrat impreuna cu cercetatorii din 5 institute de cercetare. Ce au descoperit acolo, ce au lucrat in acest timp puteti vedea la eveniment, tinerii trecand de la statutul de vizitator la cel de expozant. In fiecare dintre zone, daca intalniti una din echipe, nu uitati sa ii intrebati daca vor sa devina cercetatori. Proiectul a fost derulat in parteneriat cu Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti.

ZONELE DE DESFASURARE

  • ZONA INFO-POINT ŞI A UNIUNII EUROPENE & ZONA SCIFUN
  • ZONA EDUCATIE-COMUNICARE
  • ZONA STIINTELOR COMPLEXE
  • ZONA SPEOLOGIE/GEOLOGIE
  • ZONA PERFORMANTA UMANA
  • SCENA
  • ZONA ANTROPOLOGIE
  • ZONA ASTRONOMIE

Repere orare:

  • 17:00 - Moment de dans contemporan - Liceul de Coregrafie „Floria Capsali”

  • 17:30 - 18:30 - Delia Georgescu – Școala de cuvinte - ORĂȘELUL CUNOAȘTERII

  • 18:30 - 19:30 - Andreia Petcu - Cum se realizează hărțile geologice – ORĂȘELUL CUNOAȘTERII

  • 18:00 - 18:20 - dl prof Constantin Bălăceanu Stolnici - Incursiune în antropologie - ANTROPOLOGIE

  • 19:00 - 19:30 - Alexandru Mironov și Alexandru Caragea - Interacțiunea viitorului dintre public - știință prin reprezentanții cunoașterii - ANTICIPAȚIA

  • 19:30 - Moment de dans contemporan - Liceul de Coregrafie „Floria Capsali”

  • 21:00 - Spectacol de lasere și concert Souptrip


AFI Palace Cotroceni - 25 septembrie 2015 - #doyouspeakscience

Scena

  • Institutul Astronomic al Academiei Romane (IAAR)

    Institutul Astronomic al Academiei Romane (IAAR) îşi deschide porţile cu ocazia sărbătorii europene a ştiinţei, Noaptea Cercetătorilor 2015, şi invită copiii şi adulţii deopotrivă să calce pragul institutului, să afle care sunt instrumentele astronomice ce aduc cerul mai aproape de noi şi să viziteze muzeul astronomiei româneşti.

    Turul va începe în Clădirea Principală a Institutului, va continua cu instrumentaţia astronomică din cadrul acestei clădiri (Marele Ecuatorial şi Marele Cerc Meridian), urmată apoi de vizitarea muzeului astronomiei romȃneşti din incinta Sălii Meridian, precum şi a expoziţiei dedicate lui Nicolae Coculescu.

    Cei pasionaţi de astronomie sau amatorii care doresc să afle mai multe despre acest domeniu sunt invitaţi şi ei la Institutul Astronomic al Academiei Romane (IAAR)!

    Dacă vremea va fi favorabilă şi cerul senin, doritorii pot lua parte la sesiuni de observaţii astronomice cu ochiul liber şi prin intermediul unui telescop de 30 cm şi vor afla de la profesionişti cum pot recunoaşte constelaţiile pe cer, precum şi răspunsurile la multe alte curiozităţi.
    Totodată, în incinta Planetariului se vor ţine expuneri şi discuţii cu tematică astronomică, astrofizică şi cosmologică.

  • Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Microtehnologie (IMT)

    Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Microtehnologie (IMT) îşi aşteaptă vizitatorii la Noaptea Cercetătorilor 2015 cu filme, experimente, idei inovative şi imagini din domeniul micro-nanotehnologiei.

    Copiilor li s-au pregătit activităţi educaţionale prezentate într-un mod distractiv, captivant:
    Ce se vede printr-un microscop? Participanţii vor descoperi universul la scară “micro”, luȃnd parte la experimentele interactive care vor explica noțiuni de bază din chimie, fizică, electronică.

    Călătorie virtuală în universul microtehnologiei alături de cercetătorii IMT.
    “Experienţa ta de cercetător pentru o noapte se transformă într-o amintire!” Fotografii în costum de camera albă.

    Elevii şi studenţii vor afla direct de la oamenii de ştiinţă secretele acestui domeniu în cadrul următoarelor activităţi:

    - Discuţii cu cercetătorii IMT, care vor răspunde la întrebările despre cum poți începe o carieră ştiinţifică. Participanţii vor afla mai multe din culisele activităţilor de cercetare în microtehnologie şi oportunităţile care există în acest domeniu.

    - Călătorie virtuală în universul microtehnologiei, alături de cercetătorii IMT.

    - Slideshow inedit şi interactiv pe tema cercetării din domeniul nanotehnologiilor.

    - Demonstraţii de experimente care vor arăta partea amuzantă a ştiinţei!

  • Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Protecția Plantelor (ICDPP)

    Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Protecția Plantelor (ICDPP) invită participanţii la Noaptea Cercetătorilor să ia parte la prezentarea pe tema „Cercetări în domeniul protecţiei ecologice a culturilor agricole şi silvice”, pentru a se familiariza cu principalele direcţii de cercetare-dezvoltare-inovare, precum şi rezultatele semnificative obţinute de cercetătorii din ICDPP în domenii diverse:

    - elaborarea sistemelor de combatere integrată a agentilor de daunare de interes agricol si silvic

    - elaborarea mijloacelor biologice de combatere a agenţilor de dăunare

    - selectarea metodelor agrotehnice şi a mijloacelor chimice de protecție a plantelor cu impact minim asupra mediului şi cu acţiune de stimulare a agenţilor biologici de prevenire și combatere

    - realizarea de studii privind bioecologia agenţilor de dăunare și dezvoltarea tehnicilor de diagnosticare rapidă a acestora

    - realizarea bazelor de date (GIS/GPS) privind răspândirea agenţilor de dăunare și a microorganismelor toxigene

    - realizarea studiilor ecotoxicologie necesare omologării produselor de protecţia plantelor

  • Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP)

    Cei care sunt curioşi să afle despre cele mai recente publicaţii, brevete de invenţie, distincţii, diplome obţinute de cercetătorii romȃni în cadrul manifestărilor ştiinţifice naţionale şi internaţionale nu trebuie să rateze standul ICDPP. Oamenii de ştiinţă îi aşteaptă cu materiale documentare (postere, broşuri, cataloage), dar mai ales cu impresii şi curiozităţi din universul fascinant al biologiei!

    Microorganisme de interes fitosanitar
    - Cei care nu sunt încă familiarizaţi cu acest domeniu, vor afla la standul ICDPP ca şi plantele pot fi bolnave. Cu ajutorul microscopului vor fi prezentate imagini ale microorganismelor utilizate ca agenţi de combatere biologică a bolilor şi dăunătorilor, precum şi ale microorganismelor responsabile de declanşarea bolilor la plante.

    - Sistem de alertare seismică la cutremure puternice
    Pot fi anticipate cutremurele? Dacă da, cu cât timp înainte? Care sunt aparatele care ne atenţionează în privinţa seismelor şi cum se folosesc acestea? Toate aceste întrebări îşi vor găsi răspunsul la standul Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului, unde oamenii de ştiinţă vor demonstra cu ajutorul unui seismograf de înaltă rezoluţie cum se declanşează alarmarea seismică în momentul depăşirii unui anumit prag de acceleraţie a solului în zona epicentrală.

    - Reţeaua de staţii GPS/GNSS Permanente şi aplicaţiile acesteia
    Ştiaţi că putem utiliza constelaţii de sateliţi ȋn vederea determinării deformărilor ce au loc la nivelul scoarţei terestre pe teritoriul României? Aflaţi mai multe despre GPS/GNSS Permanente şi aplicaţiile acesteia direct, precum și un istoric al echipamentelor folosite de la oamenii de ştiinţă ai INCDPF!

  • Institutul National de Masini Agricole (INMA)

    Cercetare – dezvoltare pentru maşini şi instalaţii destinate agriculturii şi industriei alimentare
    Institutul Naţional de Maşini Agricole (INMA) ne invită să facem o scurtă incursiune în domeniu agriculturii şi industriei alimentare prin intermediul unor materiale de prezentare.

  • Asociatia Astronomica Urania

    - Asociația Astronomică URANIA se alătură oamenilor din întreaga lume care sărbătoresc Noaptea Cercetătorilor şi pregăteşte la standul său activităţi de popularizare a astronomiei, cum ar fi sesiuni de observaţii astronomice pe timp de zi, dar şi de noapte, când cei prezenţi vor observa stele, roiuri stelare şi galaxii şi vor afla cum ne putem orienta pe cer.

    În cadrul Expoziţiei de Telescoape participanţii vor învăţa live câte tipuri de telescoape există şi cum funcţionează ele.

    Nu în ultimul rând, cei prezenţi pot lua parte la concursul AA Urania, pentru a câştiga un discount de 30% la curs de astronomie care se adresează tuturor vârstelor.

 

  • Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii Criogenice si Izotopice – I.C.S.I. Rm. Valcea

    Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii Criogenice şi Izotopice – I.C.S.I. Rm. Vâlcea pregăteşte o expoziţie de inele cilindrice pentru pasionaţii de fizică! Umpluturile mixte catalitice de forma cilindrica avand diametre variabile (50-400 mm) si inaltimi de 100-300 mm vor fi insotite de fisa de prezentare a caracteristicilor si principalelor aplicatii. Umplutura catalitica mixta COMPACK CX001 sa va utiliza la CNE Cernavoda in procesul indepartarii tritiului din apa grea.

    Expunere gaze şi amestecuri de gaze îmbuteliate pe platforma ICSI Rm. Vâlcea
    Principalele gaze îmbuteliate la ICSI Rm. Vâlcea – Argon, Azot şi Feromix – şi principalele lor întrebuinţări vor fi prezentate la Noaptea Cercetătorilor!

    Portofoliu servicii de analiza
    ICSI Rm. Vâlcea îşi prezintă în faţa pasionaţilor de ştiinţă portofoliul de activităţi de cercetare orientate spre cerinţele societăţii româneşti – servicii de analiză pentru domeniile “Securitate alimentară – autentificare origine produse alimentare”, “ Mediu” şi “ Combustibili”.

    Prezentarea prin machete şi produse a activităţilor Centrului Naţional de Hidrogen şi Pile de Combustibil din România.
    Produsele expuse fac parte din lanţul tehnologic pentru Energia Hidrogenului, plecând de la macheta “Conversia energiei solare în energie electrică utilizând pilele de combustibil de tip PEM”, până la componente de bază ale sistemelor de producere a energiei electrice din hidrogen: ansamblul de pile de combustibil PEM şi placa bipolara a ansamblului de pile PEM.

  • Asociatia Astroclubul Bucuresti

    Astroclubul Bucureşti nu ratează Noaptea Cercetătorilor 2015! Participanţii la eveniment sunt aşteptaţi să ia parte la observaţii astronomice însoţite de explicaţii de specialitate oferite de astronomi amatori și profesioniști. Totodată, vizitatorii vor putea admira imagini din Univers.
  • Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Textile si Pielarie – INCDTP

    Promovarea creativităţii şi a tradiţiilor populare romaneşti prin creaţia vestimentară
    Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Textile şi Pielărie – INCDTP va prezenta la Noaptea Cercetătorilor câteva creaţii vestimentare de inspiraţie folclorică din domeniul textile-pielarie, pentru a arăta că portul popular poate fi o sursă inspirationala pentru designul de modă.
    Biomateriale şi cosmetice pentru sănătatea umană

    INCDTP va oferi participanţilor la Noaptea Cercetătorilor oportunitatea de a lua parte la o expoziţie de biomateriale şi cosmetice pe bază de colagen pentru sănătatea umană, sub formă de mostre de produse, de la bureţi din colagen biroresorbabili pentru tratamentul escarelor, arsurilor, ulcerului varicos şi a altor tipuri de leziuni, până la fibre din colagen cu ceramică utilizate în ortopedie pentru umplerea defectelor osoase şi crema cu colagen şi vitamine pentru protecţia şi revitalizarea pielii, pansamente antimicrobiene 100% naturale pentru tratamentul tesutului infectat, membrane din colagen cu medicament utilizate in stomatologie, dupa extractii, in infectiile parodontale si regenerarea tesutului gingival si os, plase textile colagenate utlizate in chirurgia abdominala pentru operatiile de hernie, perete abdominal, tuburi din colagen utilizate in microchirurgie pentru regenerarea nervilor periferici.

    Prezentarea activităţii de cercetare-proiectare paraşute, parante, platforme auto-dirijate pentru domeniul aeronautic şi sport
    Cei pasionaţi de zborul cu parapanta şi paraşuta vor lua parte cu siguranţă la un atelier de prezentare a activităţilor de experimentare şi testare în zbor ale paraşutelor, parapantelor, platformelor realizate în cadrul INCDTP.
  • Institutul de Stiinte Spatiale (ISS)

    Pe 25 septembrie, ora 16.00 în București, cercetătorii Institutului de Ştiinţe Spaţiale aşteaptă vizitatorii la Noaptea Cercetătorilor 2014, pentru a porni împreună în aventura în lumea științei.

    Cei care sunt curioşi ce sunt găurile negre, câte tipuri de galaxii există și cum le putem recunoaște nu trebuie să rateze prezentare – Galaxii şi găuri negre, unde vor afla despre aceste subiecte care au captivat atenția oamenilor încă din cele mai vechi timpuri.

    Demonstraţia „ExpoSol - călătorește virtual prin sistemul solar!” îi va duce pe participanţi într-o călătorie virtuală prin Sistemul Solar până la cele opt planete, la planeta pitică Pluto și chiar până la Soare. Iar GalaxyZoo vă invită la o călătorie fascinantă prin galaxia noastră.
    Filmele „Nanosateliţi” şi „Treisprezece. Să crezi sau nu în zodii?” vor captiva atenţia vizitatorilor pentru câteva minute.

    Observații astronomice vor avea loc în condiții de vreme favorabilă. Participanţii vor putea observa cerul printr-un telescop și vor învăţa despre constelaţiile care se văd pe cer şi cum pot fi ele identificate.

    Iar cine vrea să fie “Astronaut pentru o zi” este invitat la standul ISS pentru o poză în costum de astronaut.

    Noaptea Cercetătorilor 2015 reprezintă totodată o oportunitate de a afla mai multe despre Starwalker, un Centru de Competenţă în Tehnologii Spaţiale pentru Contramăsuri, a cărui echipă analizează problemele explorării spaţiului, precum şi de a afla mai multe din culisele activităţilor spaţiale, inclusiv oportunităţile pe care există în acest domeniu. Cercetătorii ISS vor răspunde la întrebările despre cum putem ajunge cercetători sau astronauţi.

    Totodată, la standul ISS va fi pregătit un slideshow inedit şi interactiv pe tema cercetării din domeniul neuroştiinţei, în care vor fi atinse subiecte precum misterele minţii şi educaţia pentru sănătatea fizică şi mentală.

    Vizitatorii vor avea ocazia să ia parte şi la o demonstraţie cu staţia de telemedicină mobilă (Portable Telemedicine Workstation – PTW) şi să afle mai multe despre acest dispozitiv.
  • Facultatea de Fizică – Universitatea din Bucureşti

    Facultatea de Fizică a Universităţii din Bucureşti propune la Noaptea Cercetătorilor experimente științifice, demonstrații de tip “hands-on” şi discuții libere.
    Curioşii vor lua parte la experimente științifice și demonstrații de tip “hands-on”: Vizualizarea 2D şi 3D şi efectele câmpurilor magnetice şi electrice; Supraconductibilitate şi de levitaţie; Titirezul magnetic; Energia luminii şi a sunetului; Ce ne spune lumina despre lume; Difuzorul cu plasma; Lichidul non-Newtonian; Ceasul elice; Transmiterea semnalului electric prin oameni; etc

    Cei prezenţi la stand vor şi provocaţi să ia parte la discuții libere despre metoda științifică și importanța științei în lumea modernă sub premisa că educația științifică, formala şi continuă, trebuie să ajute elevii şi publicul larg să înțeleagă principiile care fac știința un corp de cunoștințe de mare încredere.
  • Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Laserilor, Plasmei si Radiatiei (INFLPR RA)

    Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică Laserilor, Plasmei şi Radiaţiei (INFLPR RA) aşteaptă vizitatorii la Noaptea Cercetătorilor cu o serie de activităţi interactive, care scot în evidenţă partea amuzantă a ştiinţei:
    Cum creem un curcubeu şi din ce e făcută lumina

    Copii vor participa la experimente de descompunere a luminii albe în urma fenomenului de difracţie şi respectiv de compunere a luminii şi vor fi invitaţi să realizeze ei înşişi Discul lui Newton.

    Incursiune în a 4-a stare a materiei – ce înseamnă plasma, cum o putem genera şi cum diferă o plasmă de alta. În cadrul acestei activităţi pasionaţii de lumea ştiinţei vor lua parte la:

    - experimente cu descărcări în gaze rarefiate, emisie şi absorbţie
    - experimente cu globul de plasmă – aprinderea unui tub fluorescent fără să conectare la reţeaua de alimentare sau aprinderea unei hartii fără flacără
    - scoaterea plasmei din tuburi – Cum ne ajuta „masa electrică”? Fulgere, filamente şi jeturi de plasmă

    Cu plasma prin oraş
    Oraşul este supus zilnic poluării, clădirile se acoperă de funingine şi reziduuri organice, aşa că cercetătorii pregătesc un experiment inedit de curăţare a suprafeţelor contaminate cu ajutorul unei torţe de plasmă.

    Simetrie şi mişcare cu ajutorul laserilor
    Curioşii vor învăţa cum putem produce forme simetrice rotitoare cu ajutorul laserilor – figuri Lisajou.
    Vizită în lumea fascinantă a detectivilor

    Participanţii vor afla cum putem autenticitatea bancnotelor, descoperi „hoţul”, desluşi mesaje secrete – prin experimente cu „lumină neagră”.

  • INFLPR OSA Student Chapter

    Tinerii vor lua parte la o activitate interactivă, bazată pe experimente simple de optică (reflexie, refracţie, difracţie, absorbţie, dispersie, interferenţă, polarizare), care îi vor ajuta să găsească răspunsul şi rezolvarea la multe dintre întrebările lor, cum ar fi: De unde vine lumina? Ce este şi curcubeul? Poţi vedea ce se întâmplă după colţ?
  • Institutul National de Cercetare-Dezvoltare Turbomotoare COMOTI

    Cercetări virtuale în mediu numeric
    Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Turbomotoare le propune vizitatorilor să vadă cum se desfăşoară activitatea unui cercetător, de la simulări numerice pentru procese fizice de curgerea fluidelor şi combustie în maşini paletate rotativ, modelarea geometrică 3D ansamble mecanice şi instalaţii industriale, până la evaluarea performanţei produselor (eficienţa, rezistenţă).

    Cercetări tehnologice controlate numeric
    Cei prezenţi la Noaptea Cercetătorilor vor afla cum sunt realizate: prelucrări mecanice prin aşchiere controlate numeric (CNC), prototiparea prin adiţie 3D şi prototiparea cu fibre de carbon în matrice polimerică.
  • Institutul de Fizică Atomică (IFA)

    Vibraţiile şi sarea de bucătărie
    Cu ajutorul unui aparat specializat, numit generator de funcţii, cercetătorii IFA vor aplica o tensiune alternativă asupra unei plăci metalice care este conectată la un aparat generator de vibraţii mecanice. Pe placă metalică va fi presărată sare de bucătărie (clorura de sodiu), care în urma vibraţiilor mecanice se va aşeza, la frecvenţele de rezonanţă, în zonele de pe placa unde vibraţia este minimă (numite linii nodale).
    Muzica obiectelor

    Ştiaţi că putem să cântăm la tot felul de obiecte utilizând calculatorul şi un microcontroler dedicat? Vino la standul Institutului de Fizică Atomică să te distrezi şi să cânţi la tobe sau la pian cu ajutorul bananelor, creioanelor etc. Te invităm să ne propui şi alte obiecte la care ai dori să cânţi!
    Energia solară

    Te invităm să participi la realizarea unor experimente utilizând surse alternative de energie (panouri solare şi celule de combustie). Copiii sunt aşteptaţi să construiască împreună cu noi, o “casă” alimentată cu energie solară, o casă verde, o casă a viitorului!
    Public ţintă: copii şi adulţi

    TOMBOLA se va desfăşura în conformitate cu Regulamentul şi la orele stabilite în Programul afişat pe site-ul www.noapteacercetatorilor.eu

    Premii oferite:
    - Premiul mare: un telefon inteligent
    - Premii mici: două ceasuri inteligente
  • Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică şi Inginerie Nucleară „Horia Hulubei” (IFIN-HH)

    La standul Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică şi Inginerie Nucleară „Horia Hulubei” (IFIN-HH) cei prezenţi la Noaptea Cercetătorilor vor afla răspunsurile la următoarele întrebări:

    Ce sunt atomii şi cum alcătuiesc ei tot ceea ce ne înconjoară? Care este structura atomului? Ce este nucleul atomic şi de ce este acesta important. Cum putem vedea atomii? Prezentarea acceleratorului Tandetron de 3 MV. Cum se formează nuclee noi şi cum le putem analiza? Prezentarea experimentului Ro-Sphere şi-a acceleratorului Tandem de 9 MV.

    Ce este lumina? Ce este un fascicul laser? Ce este radiaţia? Câte tipuri de radiaţii cunoaştem şi care-i diferenţa dintre ele. Ce este radioactivitatea? Cum se formează nucleele radioactive?

    Ce sunt acceleratoarele de particule? Cum funcţionează aceastea? Prezentarea conceptului de bază de funcţionare al unui accelerator electrostatic.
    Cum se formează Carbon 14 în atmosferă şi la ce ne ajută acesta? Prezentarea datării cu carbon 14 şi-a instalaţiei AMS.

    Unde mergem mai departe? Prezentarea ELI-NP – cel mai puternic fascicule laser din lume şi cea mai insensa sursa gama din lume. Cum ne vor ajuta acestea să studiem structura nucleară.

    Aplicaţii medicale ale fizicii nucleare – Scanner PET – ce este, cum funcţionează şi la ce ne ajută. Producerea de radioizotopi folosind accelerator de tip ciclotron.

    Tratarea tumorilor folosind acceleratoare de particule – Hadronoterapia – ce este, cum funcţionează şi la ce ne ajută.
  • Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Inginerie Electrică ICPE-CA (INCDIE ICPE-CA)

    Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Inginerie Electrică ICPE-CA (INCDIE ICPE-CA) vă aşteaptă la Noaptea Cercetătorilor cu următoarele activităţi:

    Set de experimente bazate pe fenomene magnetice
    - Demonstraţie “live” pe o machetă de baliza de semnalizare fluvială cu autoalimentare
    - Demonstraţie “live” privind levitaţia magnetică
    - Demonstraţie “live” privind descărcarea înaltei tensiuni în gaz.
  • Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Materialelor (INCDFM)

    Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Materialelor (INCDFM) vă vor atrage la standul lor cu proiectare de filme şi imagini cu dispozitive şi echipamente ale institului, cu urmărirea online a unor experimente desfăşurate în laborator pe instalaţii complexe, dar şi cu proiectarea şi rularea de imagini cu infrastructura institutului şi filmări ale unor experimente. Se vor urmări de asemenea (online) experimente desfăşurate în timp real de membrii ai echipelor de cercetare (experimente de microscopie şi interferometrie, programări ale dispozitivelor.

    Alte experimente pregătite de Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Materialelor (INCDFM):
    Experimente de măsură/caracterizare a câmpurilor magnetice (statice şi alternative).
    Experimente de observare a efectelor câmpurilor magnetice.

    - Măsurări de configuraţii magnetice statice generate de magneţi permanenţi cu ajutorul sondelor Hall longitudinale şi transversale

    - Vizualizări pe osciloscop ale variaţiilor câmpurilor magnetice prin captarea semnalelor magnetice în diverse configuraţii de bobine.

    - Suprapunerea de semnale oscilatorii.

    - Observarea şi vizualizarea efectelor de mişcare şi respective de încălzire (încălzirea controlată a sistemelor metalice şi lichide).

    - Descrierea principiilor hipertermiei magnetice.

    Temperatura corpurilor. Experimente de vizualizare a gradienţilor de temperatură cu camera de termovizune (vom vizualiza temperatura diferitelor copuri) şi multe alte experimente ce vor fi descoperite de către vizitatori odată ajunşi la stand.

    Experimente de măsură şi vizualizare (la distanţă) a temperaturii şi gradienţilor de temperatură cu camera de termoviziune (cazul fierului de călcat, plitei magnetice, obiectelor metalice inserate în lichide, încălzite ori în câmpuri magnetice alternative, etc).

    Descrierea unor principii de măsurare a temperaturii la suprafaţa corpurilor solide (principiul de funcţionare al camerei de termoviziune, termocuplului şi al altor tipuri de termometre).
  • Centrul EUROPE DIRECT București (Institutul European din România)

Informare generală pe tematică europeană

Vizitatorii standului vor primi numeroase materiale informative despre Uniunea Europeană, activităţile instituţiilor comunitare şi ale Centrelor Europe Direct București și din întreaga ţară.

Locație: Muzeul Antipa, ora 17.00

Autentificare

Vă rugăm să introduceți emailul și parola Dvs:

Înregistrare Express

Introduceți adresa de email și parola:
Emailul Dvs este deja înregistrat pe Fest.ro. Doriți să unificați ambele conturi de utilizator?