„Ne putem pensiona de la job, dar nu ne putem pensiona de la viață” | Fuckup Nights București
Imagini
Informații
Descriere
Povești emoționante despre eșec și lecții valoroase la ediția a 22-a Fuckup Nights București. „Ne putem pensiona de la job, dar nu ne putem pensiona de la viață”
Fuckup Nights București s-a întors pe 22 august cu noi povești pline de emoție și surse de inspirație pentru cei care vor să învețe din eșec, căci uneori acesta poate fi cel mai bun profesor.
A 22-a ediție a evenimentului global – sold out din nou, chiar și în perioada vacanței de vară – a adus laolaltă și de această dată speakeri remarcabili din domenii diferite. Au fost alături de noi Adela Pârvu - Interior Designer & Blogger, Angela Valeria Carp - Jurnalist & Digital Creator, Radu Bălăceanu - Cofondator Lifebox și Anca Amariei - Cofondator Centrul Eka.
Primul speaker ne-a împărtășit o poveste ca un rollercoaster emoțional, despre carieră și familie, două elemente care de multe ori se pot intersecta într-o confruntare intensă. Adela Pârvu, designer de interior și blogger, lucrează de la 16 ani și recunoaște că, de-a lungul vremii, a spus „da” la orice; mai puțin ei însăși.
„Era foarte important pentru mine să fiu de folos, să îi ajut pe ceilalți, să mă asigur că se simt bine. Spuneam că dacă cei din jur sunt fericiți, și eu sunt fericită. Acest lucru a venit la pachet cu foarte multă muncă și timp dedicat altora și deloc mie. Pe lângă nenumăratele joburi, aveam și o viață de familie, doi copii gemeni, un soț, un cățeluș...”, povestește Adela.
În urma acestui stil de viață, ea spune că a avut parte, la un moment dat, de un dublu-divorț – unul în plan personal, iar altul în plan profesional.
„La birou, chiar ziceam de multe ori că facem proiecte pentru familii, noi înșine fiind o familie. Credeam că am ajuns la ceea ce am văzut într-un documentar: Nu există șefi, doar prieteni. Eram convinsă că toată lumea rezonează. Când a venit pandemia, această „familie” a dispărut. M-am ocupat singură de tot ce a trebuit să fac, fără să observ asta. Am realizat, apoi, că și acasă era o lipsă mare de afecțiune. Astfel, am hotărât să plec din relație, iar în perioada imediat următoare s-a încheiat și colaborarea cu partenera mea de business – un dublu-divorț”, spune Adela Pârvu.
Și-a dat seama că este ceva ce nu funcționează. A început un proces de terapie și a învățat că, dacă ești mereu o persoană drăguță doar cu ceilalți, relația ta cu tine are mult de suferit. I-a fost greu să accepte acea realitate, însă a început să învețe să aibă grijă de sine, iar procesul continuă până în prezent.
„Dacă am reușit să fac proiecte de design interior, trebuie să fiu în stare să fac și un proiect de design al vieții. Pentru că mi-am rezervat timp să mă cunosc, să mă înțeleg, o să fie altfel. Ne putem pensiona de la job, dar nu ne putem pensiona de la viață”, încheie Adela povestea ei cu adevărat inspirațională pentru publicul din sală, care a absorbit și a trăit fiecare parte a poveștii.
Următoarea invitată pe scenă a fost Angela Valeria Carp, jurnalist, influencer și creatoarea seriei online #NewsWithAngela.
Angela și-a început activitatea în mediul online în 2015. În nouă ani, a fost consecventă și a încercat mai multe rețete, până a ajuns la versiunea din prezent. A realizat cât de importantă este informația și a început News with Angela, un proiect care a rezonat cu publicul ei și i-a adus colaborări cu branduri și o comunitate de peste 55 de mii de oameni. A ști a devenit un laitmotiv pentru brandul ei personal.
„Când te construiești ca un produs, ca o persoană care știe, în momentul în care se demonstrează că nu știi, atunci să te ții”, povestește Angela, care a împărtășit cu publicul Fuckup Nights o postare din trecut, făcută în grabă, care i-a adus foarte multă critică.
„În momentul în care greșești într-un mediu privat, greșeala trece și emoțiile pe care le ai atunci trec. Când greșești pe Instagram, este ca și cum ai rămâne fără chiloți în piața publică. În public, eșecul se simte foarte rușinos. Este o rușine care te slăbește mai tare decât orice dietă”, își povestește Angela experiența.
Angela spune că nu eșecul în sine este problema, ci felul în care îl gestionăm după ce s-a întâmplat.
„Greșești o dată, de două ori, poate a treia oră ai greșit rău de tot și îți propui să nu mai greșești niciodată în viața ta, să ai un parcurs impecabil. Doar că este imposibil, sigur vei mai greși. Ce îți poți propune într-adevăr este să îți setezi niște valori. Niște valori suficient de sănătoase, puternice, care să te ajute să gestionezi din punct de vedere emoțional fiecare eșec atunci când vine, la un nivel tolerabil. Când reușești să setezi aceste valori, eu cred că indiferent de domeniul în care activezi, faci față mult mai bine și înveți mult mai repede”, explică Angela Carp.
Al treilea invitat al serii a fost Radu Bălăceanu, cofondator LifeBox și un altfel de consultant la Not a Consultant. A fost General Manager al Foodpanda România, după un parcurs personal și profesional plin de peripeții în Rusia și Israel. În paralel, a lansat LifeBox.ro, un model de business pe bază de abonament, cu meniuri zilnice de mâncare pentru întreaga zi, trei mese si doua gustari, livrate acasă sau la birou dar si calculate din punct de vedere caloric.
„Programul meu de lucru era de la ora 21 la LifeBox, unde spălam vase, apoi ambalam comenzile pentru a doua zi, noapte de noapte. Dimineața plecam acasă, dormeam două ore, apoi mergeam la job, la Foodpanda. Lucram până la 18, mă întorceam acasă, stăteam cu fetița mea până la ora 20, mai dormeam o oră și plecam din nou la LifeBox”, își povestește Radu programul haotic de la vremea respectivă.
Între timp, a decis să rămână doar antreprenor full time și a traversat perioada pandemiei astfel, împreună cu partenerii lui, a extins business-ul în Ungaria, pentru ca apoi să îl închidă în perioada începerii războiului din Ucraina, a sărit etape în dezvoltarea afacerii după cum el povestește, ca apoi să învețe din greșeli.
„Nu vă duceți cu capul înainte și nu vă expuneți inutil la riscuri, doar de dragul de a o face sau pentru că dă bine în presă. Întotdeauna să aveți cel puțin trei scenarii în plan. Nu săriți etape, oricât de bine v-ar merge pe moment”, sunt sfaturile esențiale oferite de Radu.
El spune că există alte lucruri cu adevărat importante în viață, pe lângă business: copiii și familia. De fapt, cea mai mare lecție despre fuck ups pe care a învățat-o a venit chiar privindu-și cei trei copii.
„I-am văzut, pe fiecare în parte, cum au început să meargă. Au căzut de atât de multe ori și s-au ridicat cu o dată mai mult decât au căzut. Întotdeauna!”, încheie Radu Bălăceanu, în aplauzele publicului.
Ultimul moment al serii i-a ridicat pe participanți în picioare pentru un scurt moment de stretching, înainte de încă o prezentare plină de emoție și lecții profunde. Al patrulea speaker al ediției, Anca Amariei, își descrie cele mai intense două experiențe ale vieții ca fiind niște travalii. Ea a avut parte atât de un travaliu în adevăratul sens al cuvântului, odată cu nașterea fiului ei, dar și de un travaliu profesional, odată cu înființarea Centrului Eka alături de soțul ei, psihoterapeutul Matei Stănculescu.
Anca Amariei a lucrat 15 ani în corporații înainte să devină terapeut prin yoga și facilitator de programe de wellbeing full time, pentru că apoi sa creeze Centrul Eka - primul spațiu fizic full service dedicat sănătății emoționale, fizice și relaționale din România. „M-am hotărât să devin antreprenor când băiețelul nostru avea un an și jumătate, pentru că mi-am dat seama că nu mă mai văd întorcându-mă la jobul meu, ci vreau să-mi urmez misiunea, să-i fac pe oameni să se simtă bine”, povestește Anca.
Totuși, Anca nu a anticipat că deschiderea unui business avea să vină la pachet cu sentimentul de „from hero to zero” – de la un mediu corporate în care se descurca de minune și avea rezultate extraordinare la un mediu complet nou, în care s-a lovit de provocări multiple.
„Poți să ai toți banii din lume pe masă, dar dacă nodul este în gât constant, înseamnă că ceva nu este bine acolo. Am învățat că îmi trebuie chimie cu oamenii ca să pot face business sau orice alt proiect cu ei. Am mai învățat și că așa cum aveam un program la corporație, trebuie să am unul și ca antreprenor. Dacă am ajuns acasă, s-au terminat discuțiile de business. Din cauză că vorbeam mereu numai despre Eka, „divorț” a fost un cuvânt care a ajuns să fie rostit de mai multe ori de mine și soțul meu. Acum, sunt ownerul unui centru de terapie, dar și client în terapie la rândul meu”, spune Anca.
„Este un business care crește la viteza la care vrea el, nu la viteza la care vreau eu. Mă întâlnesc în fiecare zi cu sindromul impostorului. Mă ajută foarte tare exercițiul de recunoștință pe care îl fac de 200 și ceva de zile aproape consecutiv. Este un exercițiu care îmi reamintește că, de fapt, am făcut și lucruri bune în ziua respectivă și că am motive să fiu recunoscătoare”, completează ea.
A 22-a ediție Fuckup Nights București cu ale sale povești captivante s-a încheiat, însă urmează un nou eveniment pe data de 25 noiembrie. Pe scena FUN XXIII vor urca CEO de companii, cu experiențe intense și lecții valoroase pentru fanii serilor în care eșecul naște povești demne de dat mai departe.
Fuckup Nights este un eveniment global cu licență la nivel național, organizat în București de agenția de comunicare DiFine PR.