Recital Extraordinar de pian și Lansare de Partitură
Imagini
Informații
Descriere
Casa Artelor Dinu Lipatti invită publicul iubitor de Artă și Cultură, vineri, 5 iulie 2024, începând cu ora 19:00, la Lansarea Partiturii „Integrala cadențelor la Concerte pentru pian și orchestră de Mozart și Haydn de Dinu Lipatti” și la Recitalul Extraordinar, susținut de Pianistul Viniciu Moroianu, care va purta spectatorii într-o fascinantă călătorie muzicală.
În program vor fi lucrări de: Dinu Lipatti și Wolfgang Amadeus Mozart. Evenimentul promovează valorile și personalitățile culturale, care consolidează și îmbogățesc moștenirea noastră culturală.
O ediţie revizuită şi adăugită a Cadenţelor compuse de Dinu Lipatti era o necessitate culturală de multă vreme. Un prim album a apărut în 2003, la Editura Muzicală. Proiectul editorial de acum adaugă manuscrise noi, dispuse cronologic. Textul muzical a fost revizuit în sensul unui plus de claritate a scriiturii.
“[...] Mă străduiesc să construiesc o cadenţă improvizând-o pe hârtie [...], mai bine zis adăugând achiziţiile [...] noi, post-mozartiene, în scriitura pianistică [...]. Rezonanţa pianului modern nu are aproape nimic de-a face cu rezonanţa pianului lui Mozart şi consider că într-o cadenţă trebuie aduse ornamentele, perfecţionările tehnice care au survenit de atunci, păstrând în acelaşi timp stilul, din punct de vedere armonic şi ca scriitură”. (Dinu Lipatti - Interviu pentru
Radio Geneva, august 1950).
Pianistul Viniciu Moroianu s-a născut în București, în anul 1962, într-o familie de muzicieni. A manifestat de timpuriu înclinații pentru compoziție și literatură susținând primul său recital la vârsta de zece ani. A absolvit, în orașul natal, Liceul de Muzică „Dinu Lipatti” la clasa profesoarei Marta Paladi. La Universitatea Națională de Muzică, Viniciu Moroianu a fost îndrumat de pianistul și profesorul Gabriel Amiraș, iar la acompaniament a fost studentul Suzanei Szorenyi. Pianist concertist și profesor, Viniciu Moroianu a fost distins cu trei premii I în competiții naționale de pian, fiind totodată laureat la Paris, la concursul „Guilde francaise des artistes solistes” 1979, și la București, la concursul „George Enescu” 1991. A primit Premiul Colegiului Criticilor Muzicali din România – în 1981, pentru interpretarea „Sonatei a treia pentru pian” de George Enescu, și Premiul Fundației „Dinu Lipatti” din București – în 1992, pentru restituirea și prezentarea în concert a „Fanteziei op.8” de Dinu Lipatti. În anul 2005, a obținut titlul de Doctor în muzică, cu teza „Două secole de gândire componistică reflectate în creația pentru pian solo a lui Dinu Lipatti”. În prezent, este profesor universitar la Universitatea Națională de Muzică din București.În program compoziții de Dinu Lipatti, Bach-Lipatti (primă audiție) și Haydn-Lipatti.
Pianista și regizoarea Alice Barb este Directorul fondator al Casei Artelor Dinu Lipatti, instituție publică de cultură aflată în subordinea Primăriei Municipiului București și Directorul Colecției Esențial.
Partener media principal: Romantic FM
Parteneri media: AGERPRES, TRINITAS TV; #centruldepresa, spotmedia.ro, Jurnalul Naţional, Radio Bucureşti FM, Radio Romania Cultural, Observatorul Cultural, Societatea de Transport București.