Recital Extraordinar de pian

Imagini

Informații

Data: 4 Aprilie 2024, 19:00 Joi

Descriere

Casa Artelor Dinu Lipatti invită publicul iubitor de Artă și Cultură, joi, 4 aprilie 2024, începând cu ora 19:00, la Recitalul Extraordinar de pian, susținut de Rubén Lorenzo din Spania, care va purta spectatorii într-o fascinantă călătorie muzicală.

n program vor fi lucrări de: Dinu Lipatti, Franz Liszt, Claude Debussy, Isaac Albéniz și Enrique Granados. Evenimentul promovează valorile și personalitățile culturale, care consolidează și îmbogățesc moștenirea noastră culturală.
Rubén Lorenzo s-a născut în Zaragoza și este pianist activ ca solist din 1982. A cântat în prestigioase camere din diferite țări din Europa, Asia, America și Africa; printre acestea, Sala de recital Weill(Carnegie Hall) din New York – într-un spectacol descris ca o „revelație unică” de către critici – Salle Cortot din Paris sau Sala Franz Liszt din Budapesta, Teatrul Broklyn din Pretoria, precum și în numeroase auditorii din China. În sezonul 2017-2018 a făcut al patrulea turneu al acestuia țară, precum și altele din Africa de Sud și Thailanda. Pianist versatil, cu un repertoriu larg și variat. Premiera în Spania cuprinzătoare patru volume din „Makrokosmos” de G. Crumb, o lucrare de referință despre tehnica pianului contemporan. El a abordat în concert capodopere ale pianului spaniol, cum ar fi integral „Goyescas” de Granados, integral „Suite Iberia” și „Suite Española” de Albéniz. Alte părți integrante ale repertoriului universal includ cele 10 „sonate pentru pian și vioară” și cele 32 de „sonate pentru pian” de Beethoven cu pianistul Mario Monreal. A făcut înregistrări în mai multe zeci de CD-uri, inclusiv „Goyescas” de Granados (1995), „Spanish Rapsody” de Liszt (2011) și „Suite Española” de Albéniz (2016), compozitori din Republica Spaniolă și un CD monografia muzicii aragoneze pentru pian. În prezent înregistrează pe trei CD-uri cu cele 10 „Sonate pentru pian și vioară” ale lui Beethoven pentru casa belgiană Etcetera Records. A studiat pianul la Zaragoza, Madrid și Londra cu Julieta Bel, Pedro Espinosa, Josep Colom, Louis Kentner și Nariné Aroutuinian (Academia Regală de Muzică). Premiu de onoare la pian și premiu

de Onoare în Muzică de Cameră de la Conservatorul din Zaragoza (1974-1978). El este doctor în

Muzică „cum laude” de către Universitatea Politehnică din Valencia și Premiul Extraordinar al Doctorat. De asemenea, a susținut cursuri și conferințe în Spania și la mai multe universități din

America și China. În 2014 a fost numit Președinte al Consiliului Aragonez de Educație Artistică a Guvernului Aragonului. Este fondator și președinte al Asociației Interpreților din Aragonese Muzică. Se înscrie în Corpul Profesorilor de Muzică prin concurs ca profesor titular. State Performing Arts, cu numărul unu al promovării sale în Spania. Atasat la Conservatorul Superior din Zaragoza din 1987 până în 2002 și Conservatorul Profesiona mai târziu până la pensionare.

În august 2020 a primit „Medalia Albeniz”.

 

 

Conceptul evenimentului „Recital Extraordinar de pian” la Casa Artelor Dinu Lipatti, aparține pianistei și regizoarei Alice Barb, Directorul fondator al Casei Artelor Dinu Lipatti, instituție publică de cultură aflată în subordinea Primăriei Municipiului București.

Biletele pot fi cumpărate online pe www.iabilet.ro și în rețeaua iabilet.ro/retea. Accesul persoanelor cu dizabilități și a însoțitorilor acestora este gratuit cu o rezervare în prealabil la numărul de telefon de pe bilet.

Partener media principal: Romantic FM

Parteneri media: AGERPRES, TRINITAS TV; #centruldepresa, spotmedia.ro, Jurnalul Naţional, Radio Bucureşti FM, Radio Romania Cultural, Observatorul Cultural, Societatea de Transport București.

Publicul este așteptat la Casa Lipatti pentru a sărbători Cultura românească, o sursă inepuizabilă de inspirație și creativitate, dar și împlinirea a 174 de ani de la nașterea marelui poet Mihai Eminescu, cu Audiții, Expoziții și Recitalul Extraordinar de Poezie și Muzică clasică românească.

În Salonul de Muzică al Casei Artelor Dinu Lipatti vor urca pe scenă actrița Rodica Mandache, soprana Ana Maria Godoroja și pianista Andra Băcilă, studente la Academia Regală de Muzică din Londra. Poeziile românești se vor împleti cu compoziții musicale de Dinu Lipatti, George Enescu, Paul Constantinescu, Constantin Silvestri, Gheorghe Scheletti, Tudor Flondor și George Grigoriu, punând în valoare bogăția culturii națonale.

Actrița Rodica Mandache s-a născut la 13 aprilie 1943, la Iaşi, şi a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale” din Bucureşti (1964). Şi-a început activitatea profesională ca actriţă jucând pe scena Teatrului Odeon din Bucureşti, fostul ''Giuleşti''. Și-a afirmat talentul în zeci de roluri pe scena Teatrului Odeon, între care amintim: Domnişoara Macri cea mică în ''Trei generaţii'' de Lucia Demetrius, regia Dinu Cernescu; Blanche DuBois în ''Un tramvai numit dorinţă'' de Tennessee Williams, regia Dinu Cernescu; Coana Moaşă Spiritista în ''C.F.R. - Cometa, Copilul şi Căţelul'' după texte de I.L. Caragiale, regia Alexandru Dabija; Mary Desti în ''Când Isadora dansa'' de Martin Sherman, regia Răzvan Mazilu; Vulpea în ''Micul Prinţ'' după Antoine de Saint-Exupery, regia Carmen Lidia Vidu; Fulg de nea în ''Aventurile lui Habarnam'' după Nikolai Nosov, regia Alexandru Dabija; Charlotta Ivanovna în ''Livada de vişini'' de A.P. Cehov, regia Sorin Militaru; actor ambulant în Arden din ''Feversham dureroasa şi adevărata tragedie a domnului Arden din Feversham'', autor englez anonim din secolul XVI, regia Dragoş Galgoţiu; Zinaida în ''Ivan cel Groaznic'' de Bulgakov, regia Beatrice Bleonţ; Ea în ''Vorbeşte-mi ca ploaia şi lasă-mă să te ascult'' de Tennessee Williams, regia Răzvan Mazilu; Aristiţa Romanescu în ''Şi totuşi Eminescu'' de Ion Nicolescu, regia Tudor Mărăscu; Miţa, Didina, Ziţa, Veta, Eftimia, Zoe în ''Doamnele domnului Caragiale'' one woman show, regia Tudor Mărăscu; Kote în ''Woyzeck'' de Georg Buchner, regia Alexa Visarion; Ziţa în ''O noapte furtunoasă'' de I.L. Caragiale, regia Alexa Visarion; Alia în ''Serenadă târzie'' de Alexei Arbuzov, regia Geta Vlad; Silvelle în ''Romanţioşii'' de Edmond Rostand, regia Geta Vlad; Barmaniţa în Hotel "Zodia Gemenilor" de Valentin Munteanu, regia Tudor Mărăscu; Eleva în ''Steaua fără nume'' de Mihail Sebastian, regia Geta Vlad; Neda în ''Liola'' de Luigi Pirandello, regia V. Al. Toscani; Polia în ''Vassa Jeleznova'' de Maxim Gorki, regia Geta Vlad; Trina în ''Comedie cu olteni'' de Gheorghe Vlad, regia Geta Vlad; Anais în ''Pălăria florentină'' de E. Labiche, regia Lucian Giurchescu.

 

Conceptul evenimentului „Ziua Culturii Naționale” la Casa Artelor Dinu Lipatti, Ediția a VI-a aparține pianistei și regizoarei Alice Barb, Directorul fondator al Casei Artelor Dinu Lipatti, instituție publică de cultură aflată în subordinea Primăriei Municipiului București.

Biletele pot fi cumpărate online pe www.iabilet.ro și în rețeaua iabilet.ro/retea sau la sediul Casei Artelor Dinu Lipatti, Bd. Lascăr Catargiu nr 12.

Accesul persoanelor cu dizabilități și a însoțitorilor acestora este gratuit cu o rezervare în prealabil la numărul de telefon 0314252563.

Partener media principal: Romantic FM
Parteneri media: AGERPRES, #centruldepresa, spotmedia.ro, Jurnalul Naţional, Radio Bucureşti FM, Radio Romania Cultural,Observatorul Cultural, Societatea de Transport București.

Bilete

Amplasarea pe hartă

Autentificare

Vă rugăm să introduceți emailul și parola Dvs:

Înregistrare Express

Introduceți adresa de email și parola:
Emailul Dvs este deja înregistrat pe Fest.ro. Doriți să unificați ambele conturi de utilizator?