Aniversare Dana Ciocârlie

Imagini

Informații

Data: 25 Noiembrie 2022, 19:00 Vineri

Descriere

Casa Artelor Dinu Lipatti organizează evenimentul „Aniversare Dana Ciocârlie” ce va avea loc Vineri, 25 noiembrie 2022, în cadrul căruia cunoscuta pianistă va susține Recitalul Extraordinar „Călătorie muzicală în Est și în Vest”.
În 2018, Dana Ciocârlie făcea parte din cei trei finaliști nominalizați la „Victoriile Muzicii Clasice”/„Victoires de la Musique Classique”, Integrala pentru pian de Robert Schumann numărându-se printre cele 443 de înregistrări prezentate la categoria „Înregistrările anului”.

Integrala de Muzică pentru pian a fost înregistrată în perioada 2012 - 2016 cu prilejul a 15 concerte publice susținute în Palatul Béhague, sediul Ambasadei României la Paris. Proiectul a fost sprijinit de Yamaha, Fundația Safran, Institutul Cultural Român și Ambasada României în Franța. Colecția de 13 CD-uri a apărut în luna septembrie 2017, labelizată „La Dolce Volta”, bucurându-se de aprecieri unanime din partea criticii.

La 21 octombrie 2017, cu prilejul lansării Integralei Schumann, Dana Ciocârlie a susținut la Teatrul Champs Élysées din Paris, un concert dedicat integral lui Robert Schumann: Scene din copilărie op. 15, Carnaval op. 9, Concerto în la minor op. 54.

În cadrul emisiunii „Atelierul muzicianului”/„L'atelier du musicien” realizată de de Jean-Pierre Derrien, la care a fost invitată în mod regulat, în perioada 2001-2005, Dana Ciocârlie a fost prezentă pe postul France Musique cu un ciclu de 40 emisiuni consacrate creației lui Robert Schumann.

În perioada 2016-2017, Dana Ciocârlie a efectuat un turneu de anvergură în Franța și în străinătate, alături de Philippe Katerine, cu spectacolul-concert „Katerine – Filmul” / „Katerine - Le film”. La 11 mai 2017, cei doi au urcat pe scena music-hall-ului Olympia din Paris.

Formată la Școala românească de pian, care i-a dat și pe prestigioșii Dinu Lipatti, Clara Haskil și Radu Lupu, Dana Ciocârlie a studiat și la Paris, cu Victoria Melki, Dominique Merlet și Georges Pludermacher. Întâlnirea sa cu pianistul german Christian Zacharias a fost determinantă, în special pentru aprofundarea pieselor pentru pian ale lui Franz Schubert.

Talentul său a fost recompensat cu numeroase premii internaționale prestigioase: al doilea Mare Premiu la Concursul Intenațional „Robert Schumann” de la Zwickau, Premiul Special „Sandor Vegh” la Concursul „Geza Anda” din Zurich, Premiul Internațional „Pro Musicis”, Young Concert Artist European Auditions din Leipzig, Concursul „Ferrucio Busoni” din Italia.

Numeroasele sale recitaluri pe toate meridianele lumii, concertele de muzică de cameră sau cu orchestra au purtat-o în Statele Unite ale Americii (Boston, New-York, Houston, Los Angeles), Canada, Japonia, China, Hong-Kong, Indonezia, Europa (Germania, Elveția, Spania, Belgia, Luxemburg, Italia, Olanda, România), în Franța și la Paris: la Cité de la Musique, Radio-France, Muzeul Orsay, Auditorium-ul Louvre, Teatrul Champs-Elysées, Teatrul Châtelet, Amfiteatrul Operei Bastille, Sala Pleyel, Sala Gaveau, Teatrul Bouffes du Nord, Invalides, Cent Quatre, Athénée, la Festivalul MIDEM - Cannes, Opera din Lyon, Opera din Dijon, Arsenal din Metz, Sala Molière din Lyon, Teatrul Național La Criée din Marsilia, Sala Poirel din Nancy, Beffroi din Montrouge, Scena Națională din Angoulême, etc precum și la numeroase festivaluri de muzică din Franța : La Folle Journée din Nantes, La Roque din Anthéron, La Grange din Meslay, Radio- France - Montpellier, Berlioz - La Côte Saint-André, Piano aux Jacobins, Flâneries Musicales din Reims, l’Orangerie de Sceaux, Périgord Noir, Auvers-sur-Oise, Printemps des Arts din Monte Carlo, Fontevraud etc.

A performat muzical sub bagheta unor dirijori de prestigiu, precum: Lawrence Foster, Yoav Talmi, Edmon Colomer, Horia Andreescu, Christian Zacharias etc.

Înzestrată cu un temperament asemeni „argintului viu” prin care, susțin criticii, „generozitatea rivalezează cu angajamentul”, Dana Ciocârlie are un repertoriu vast, de la Jean-Sebastian Bach până la compozitorii contemporani ai zilelor nostre. Unii dintre aceștia i-au dedicat opere, precum Nicolas Bacri, Edith Canat de Chizy, Karol Beffa, Frédéric Verrières, Helena Winkelman, Dan Dediu, fiind recunoscută ca una dintre interpretele majore ale lui Horațiu Rădulescu.

Numeroasele sale înregistrări au primit critici elogioase din partea presei care, grație muzicalității interpretării sale excepționale, au comparat-o cu Wilhelm Kempff și Clara Haskil.

Recent, Dana Ciocârlie a performat sub bagheta lui Lawrance Foster, cu Orchestra „Novosibirsk”, în cadrul Festivalului „The Trans-Siberian Festival of the Arts” de Vadim Repin, din Novosibirsk.

A cântat cu cvintetul de coarde al Filamonicii din Berlin și a susținut mai multe recitaluri în Japonia, un concert la Montréal și un tuneu în China.

În 2018, a interpretat „Concerto de Schumann”, la Ateneul Român din București, cu Filarmonica „George Enescu” și Orchestra Simfonică din Minsk. A susținut recitaluri la Sala Cortot din Paris, la Teatrul „Edwige Feuillère” din Vesoul, la Centrul „Yamaha Music Europ” din Rellingen (Germania) și numeroase concerte în cadrul Festivalului „La Folle Journée” din Nantes, la Teatrul Ateneului „Louis-Jouvet” și la Sala „Gaveau” din Paris, la Rennes, Bayeux, Giverny, Sanary-sur-Mer, Maintenon, Insula Réunion, la casa natală a compozitorului Robert Schumann din Zwickau (Germania), la Lyon și în cadrul „Festivalului Pădurilor”/„Festival des Forêts” etc.

În vara anului 2018, a cântat la Festivalul „Yrieix”, Festivalul „Nohant”, Festivalul „Les Grands Crus Musicaux”, Festivalul Internațional „La Roque Anthéron”, Festivalul „Pontlevoy”, în Elveția - la Champéry și la St. Ursanne; la Festivalul „Talloires”, la Arras etc.

Dana Ciocârlie este profesor la Școala Normală de Muzică „Alfred Cortot” din Paris și profesor de muzică de cameră la Conservatorul Național Superior de Muzică și Dans din Lyon. În 2017, Dana Ciocârlie a primit titlul de „Artist Yamaha” din partea Yamaha Music Europe GmbH. (http://www.danaciocarlie.com).

Accesul la evenimentul „Aniversare Dana Ciocârlie la Casa Artelor Dinu Lipatti” se poate face achiziționând bilete de pe www.iabilet.ro și în rețeaua iabilet.ro/retea sau de la sediul Casei Artelor Dinu Lipatti, Bd. Lascăr Catargiu nr 12. Accesul persoanelor cu dizabilități și a însoțitorilor acestora este gratuit, cu o rezervare în prealabil la numărul de telefon 0314252563.

Partener media principal: Romantic FM

Parteneri media: AGERPRES, #centruldepresa, spotmedia.ro, Jurnalul Naţional, Radio Bucureşti FM, Radio România Cultural, Observatorul Cultural, ultima-oră.ro, Societatea de Transport București.

Biletele se gasesc in format electronic pe www.iabilet.ro si in magazinele Flanco, Muzica, IQ BOX si pe terminalele Selfpay. Online, puteti plati cu cardul, Paypal, carduri de tichete culturale Sodexo si Edenred, pe factura la Vodafone sau Orange sau ramburs prin Fan Courier oriunde in tara.

Bilete

Amplasarea pe hartă

Autentificare

Vă rugăm să introduceți emailul și parola Dvs:

Înregistrare Express

Introduceți adresa de email și parola:
Emailul Dvs este deja înregistrat pe Fest.ro. Doriți să unificați ambele conturi de utilizator?