Începe Festivalul de Operă, Operetă și Balet 2024!
Imagini
Informații
- 2 Noiembrie 2024, 18:30 Sâmbătă
- 30 Octombrie 2024, 17:00 Miercuri
- 30 Octombrie 2024, 11:00 Miercuri
Descriere
Începe Festivalul de Operă, Operetă și Balet 2024!
Miercuri, 30 octombrie 2024, de la ora 11.00, în Sala Operei Brașov, în prima vacanță din acest an școlar, îi așteptăm pe copii, părinți și bunici la îndrăgitul spectacol „Frumoasa din Pădurea Adormită”, pe muzică de Marius Țeicu și scenariul scris de Silvia Kerim, după basmul lui Charles Perrault.
Mesajul pentru copii, după vizionarea acestui spectacol, este ca, atunci când vor fi mari, să încerce să își realizeze visele copilăriei și, atunci, poate, într-adevăr, binele va învinge răul.
În distribuție, artiștii Operei Brașov: Barza Berta - Mariana Tomescu, Broasca Bibi - Corina Klein, Împăratul - Ștefan Schuller, Împărăteasa - Simona Manole, Zâna cea bună - Lăcrămioara Schuller, Zâna cea rea - Cristina Roșu, Prințesa - Anca Panait, Prințul - Mugurel Oancea, Doica - Sonia Hazarian, Majordomul Bob - Cristian Dicu, Zânele: Melania Condoiu, Valentina Mirică, Miruna Moldoveanu, Agatha Olah, Mihaela Pop, Cristina Rotundu, Curtenii: Nicoleta Sasu-Galian/Dorin Mirea, Daria Nicoară/Adrian Scriminț.
Regia artistică este semnată de Attila Török. Scenografia: Șerban Iuca. Coregrafia și mișcarea scenică: Nermina Damian. Coordonator spectacol: Anda Tabacaru. Asistent coregrafie și mișcare scenică: Alexandra Scriminț. Regie scenă: Silvia Papadopoulos.
• Spectacolul durează o oră și 15 minute și nu are pauză.
Pentru acest eveniment, nu mai sunt bilete disponibile!
Tot miercuri, 30 octombrie 2024, de la ora 17.00, la Muzeul „Casa Mureșenilor”, vă invităm la „Recitalul de la ora cinci”. În cadrul evenimentului vor evolua soliștii Operei Brașov: Maria Catrina - soprană, Aurelia Florian - soprană, Silvia Micu - soprană, Anda Pop - soprană, Carmen Topciu - mezzosoprană, Adrian Dumitru - tenor, Marian Rește - bariton, Alin Anca – bas. La pian îi va acompania Sena Ducariu. Simona Manole va prezenta evenimentul.
De data aceasta va fi o ediție dedicată muzicii de operă, în care veți putea asculta arii și duete din lucrările celebre ale genului: „Adriana Lecouvreur” de Fr. Cilea, „La Rondine” și „Turandot” de G. Puccini, „Macbeth” și „Otello” de G. Verdi sau „Nunta lui Figaro” de W.A. Mozart.
Recitalul este inclus în evenimentul extraordinar „B.E.S.T. – Brașov, Estetică Simbolistă și Tradiții urbane”, ce își propune să evoce două figuri emblematice ale culturii române și curentului simbolist, compozitorul brașovean Gheorghe Dima și poetul Alexandru Macedonski, de la a cărui naștere se împlinesc 170 de ani.
• Recitalul durează o oră și nu are pauză.
Preț bilete: 8 lei – adulți, 4 lei – pensionari și 2 lei – elevi, studenți. Acestea se pot achiziționa de la sediul Muzeului „Casa Mureșenilor” (Piața Sfatului nr. 25), înainte de începerea evenimentului.
Sâmbătă, 2 noiembrie 2024, de la ora 18.30, în Sala Operei, deschidem cea de-a XXI-a ediție a Festivalului de Operă, Operetă și Balet din acest an cu un concert extraordinar: Gala de Operă!
Spectacolul inaugural îi va avea ca invitați pe tenorul Remus Alăzăroae, pe baritonul Lucian Petrean, pe maestrul Nicolae Dohotaru și pe realizatorul radio-TV, Marius Constantinescu.
Alături de aceștia, îi veți putea urmări pe soliștii Operei Brașov: Mădălina Bourceanu, Aurelia Florian, Silvia Micu, Anda Pop, Asineta Răducan, Carmen Topciu, Adrian Dumitru, Liviu Iftene, Adrian Mărcan, Alin Anca și Dan Popescu. Soliști balet: Luna Muramatsu, Andreea Rusu, Sergiu Girați. Își dau concursul Orchestra și Corul Operei Brașov.
La pupitrul dirijoral îl vom avea, așa cum menționam anterior, ca invitat, pe maestrul Nicolae Dohotaru. Regia artistică va fi semnată de Anda Tabacaru. Scenografia: Rodica Garștea. Dirijor de cor: Dragoș Cohal. Coregrafia: Alexandru Fotescu. Regie scenă: Marilena Aldea.
În programul Galei sunt cuprinse bijuterii muzicale de înaltă virtuozitate și popularitate din opere consacrate ale repertoriului universal: „Tosca”, „Manon Lescaut”, „Turandot”, „Madama Butterfly” și „La Rondine” de G. Puccini – ca un omagiu adus compozitorului italian celebrat în întreaga lume, la împlinirea a o sută de ani de la moartea sa, „Nabucco”, „Ernani”, „Otello” și „Don Carlo” de G. Verdi, dar și din „Adriana Lecouvreur” de Fr. Cilea – spectacol ce va fi prezentat, în data de 16 noiembrie 2024 integral în cadrul ediției din acest an a Festivalului de Teatrul Național de Operă și Operetă „Nae Leonard” Galați.
Maestrul Nicolae Dohotaru este, în prezent, directorul general al Teatrului Național de Operă și Balet „Maria Bieșu” din Chișinău și dirijor de peste 35 de ani al aceleiași instituții. El revine la pupitrul Orchestrei Operei Brașov, după ce l-am mai putut urmări la conducerea muzicală a spectacolelor de operă: „Tosca” și „Madama Butterfly” de G. Puccini, „La Traviata” de G. Verdi.
Un virtuoz al baghetei dirijorale, Nicolae Dohotaru are, în portofoliu, un bogat repertoriu de operă și balet, precum și simfonic și vocal-simfonic. De-a lungul carierei sale, a întreprins numeroase turnee internaționale, în țări ca România, Italia, Spania, Portugalia, Olanda, Marea Britanie, Irlanda, Elveţia, Thailanda, Qatar, Germania, Ucraina, România, Rusia etc. A colaborat cu numeroase orchestre și instituții de profil, cum ar fi: Orchestra Simfonică a Filarmonicii Naţionale „S. Lunchevici”, Teatrele de Operă din Cluj-Napoca, Braşov, Timişoara, Constanţa (România) şi cu Teatrul de Operă şi Balet din Odessa (Ucraina), Compania „Opera and Ballet International” din Marea Britanie.
Maestrul Nicolae Dohotaru este distins cu câteva titluri și merite deosebite, cum ar fi cel de Artist al Poporului (2011), Maestru în artă (1994) și Cavaler al ordinului „Gloria Muncii”.
Născut la Timișoara, în 1980, tenorul Remus Alăzăroae este absolvent al Universității de Muzică din Timișoara, secția oboi. A studiat, apoi, cu: Corneliu Murgu, Karan Armstrong, Thomas Mosser, Lucia Papa, Viorel Dihel.
Din 2000 până în 2012, este angajat în orchestra Operei din Timișoara, ca oboist. În anul 2009 începe colaborarea cu Opera Națională din Timișoara ca tenor, debutând în rolul lui Rinuccio din opera comică „Gianni Schicchi” de G. Puccini.
În 2012 a participat la concursul BEBUT, la Wurzburg, unde primește premiul special al Academiei Lotte Lehman de la Karan Armstrong.
A participat la turnee cu Opera Națională Română din Timișoara în țări, precum: Italia, Austria, Germania, Olanda, Quatar. Colaborează și cu alte teatre lirice precum: Opera Națională București, Opera Bergen Norvegia, precum și filarmonici din țară și străinătate.
Baritonul Lucian Petrean a devenit un artist familiar și îndrăgit publicului brașovean, fiind invitat, deseori, în spectacolele noastre, cel mai recent dintre ele – „Rigoletto” de G. Verdi, la sfârșitul lunii septembrie.
Dintre ultimele sale realizări, amintim: în august 2022 a fost invitat să participe la Festivalul clasic „Amore e vendetta” din Lech, Austria. Aici a interpretat fragmente din „Ballo in Maschera” de G. Verdi și rolul lui „Alfio” din „Cavalleria Rusticana” de Pietro Mascagni.
În martie 2023 debutează în rolul lui „Macbeth”, din opera omonimă de Giuseppe Verdi, la Teatrul Național de Operă și Balet „Maria Bieșu” de la Chișinău. În iunie 2023 este invitat la festivalul de muzică clasică în aer liber „DescOperă” în decorul pitoresc al Orheiului Vechi din inima Moldovei. Interpretează rolul lui Tonio și Prolog, din opera „Pagliacci” de Ruggero Leoncavallo, sub bagheta maestrului Nicolae Dohotaru și a orchestrei de la Teatrul de Operă și Balet din Chișinău.
În iulie 2023 la Venezia, sub îndrumarea maestrului Stefano Gibellato, urmează cursuri de master-class în arta interpretativă și tehnică vocală studiind o serie de roluri din repertoriul personal.
La începutul lui septembrie 2023 este declarat admis la cursurile de doctorat in domeniul muzical de la Universitatea Națională de Arte „George Enescu” din Iași.
În septembrie-octombrie 2023 este invitat de către Badisches Staatstheater Karlsruhe pentru a interpreta rolul lui Nabucco, din opera omonimă de Giuseppe Verdi, în cea mai nouă producție a teatrului.
În noiembrie 2023 este invitat de către „Teatro Politeama Greco” de la Lecce pentru a interpreta rolul lui G. Germont din opera „La Traviata” de Giuseppe Verdi.
În ianuarie 2024, la invitația distinsei doamne Arvunescu Luminița – președintele U.C.R.R.M. (Uniunea Criticilor, Redactorilor și Realizatorilor Muzicali din România) este invitat să dialogheze telefonic la deschiderea stagiunii de transmisiuni directe de la „Opera Metropolitan House” din New York, fiind considerat „unul dintre cei mai semnificativi interpreți români ai rolului Nabucco peste hotare”.
În iulie 2024 este invitat de către Opera din Tel Aviv pentru a interpreta rolul lui Rigoletto în cea mai nouă producție a operei.
Gazda evenimentului din 2 noiembrie, Marius Constantinescu, traducător, jurnalist şi realizator radio-TV, a absolvit Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării în 2002. A cochetat cu copywriting-ul, publicitatea şi istoria artei, înainte de a-şi da seama că se poate exprima cel mai bine în presa culturală audiovizuală. După opt ani de radio, a descoperit televiziunea şi libertatea nestăvilită dată de jocul de-a imaginea. Emisiunile sale – „Marile picturi ale lumii”, „V… de la vizual”, „Jurnal Cultural”, „Profil. Poveste. Personaj” – s-au transformat în repere pentru un public deschis la minte, sofisticat, dispus la jonglerii intelectuale, niciodată autosuficient. Din 2005, a fost legat de fiecare ediţie a Festivalului Internaţional „George Enescu”, realizând interviuri (unele dintre ele în exclusivitate) cu cei mai importanţi artişti invitaţi. A obţinut trei premii ale Asociaţiei Profesioniştilor de Televiziune din România (A.P.T.R.), inclusiv pentru „Profil. Poveste. Personaj”, proiect care i-a devenit alter ego, iar, în 2013, şi carte. Ideea volumului de faţă a câştigat concursul pentru rezidenţe culturale oferite de Institutul Cultural Român de la Paris în anul 2012.
• Spectacolul durează trei ore și are o pauză.
Pentru acest eveniment, nu mai sunt bilete disponibile!
Duminică, 3 noiembrie 2024, de la ora 18.30, în Sala Operei, sunteți invitați la „Seara tinerilor coregrafi”, spectacol de dans realizat prin proiectul cultural DanceLab Multicultural Creative Perspectives, coordonat de A&A Associated Artist.
Parteneri: Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică (U.N.A.T.C.) „I.L. Caragiale” București, Opera Națională București (O.N.B.), Universitatea Națională de Arte „George Enescu” (U.N.A.G.E.) Iași, Academia Națională de Muzică „Gh. Dima” (A.N.M.G.D.) Cluj-Napoca, Uniunea Artei Coregrafice din România (U.N.A.C.O.R.), Administrația Fondului Național Cultural (A.F.C.N.)
Dansează: soliști și balerini de la Opera Brașov, Opera Națională București, Opera Națională Cluj-Napoca, alături de studenți din cadrul U.N.A.T.C. „I.L. Caragiale”, București, U.N.A.G.E., A.N.M.G.D.
Preț bilete: 40 lei
Biletele se pot achiziționa atât online, de pe site-ul www.bilet.ro, cât și de la sediul Operei Brașov din str. Bisericii Române nr. 51. Program Casierie: Luni – Vineri 10 – 17 şi cu o oră înainte de începerea spectacolului (în cazul în care rămân bilete disponibile).
Informații se pot obține la telefon: 0268-419380.
Evenimente desfășurate cu sprijinul Consiliului Local al Municipiului Brașov și al Primăriei Municipiului Brașov.