Vama Veche

Video

Informații

Vama Veche a fost o formație românească de muzică rock, fondată în septembrie 1996. Membrii fondatori sunt Traian Bălănescu (claviaturi), Liviu Mănescu (chitară bas) și Tudor Chirilă (vocal). Ionel "Tase" Tănase (baterie) colaborează cu trupa numai pentru primul lor album, "Nu am chef azi" (1998), locul său în formație fiind luat mai apoi de Răzvan "Lapi" Lupu.

Formația Vama Veche[modificare | modificare sursă]
Urmează în 1999 albumul "Vama Veche"; trupa pornește în turneul "Povestea merge mai departe", care se desfășoară în 15 orașe. Membrii formației urcă pe scenă alături de alți 6 instrumentiști - vioară, violoncel, percuție, flaut, chitară.

Vama Veche era o trupă ce s-a dorit non-conformistă și deschizătoare de drumuri, iar acest lucru a fost cel mai bine ilustrat de cel de-al treilea album al lor, un album conceptual, o operă rock, ce a și dat naștere unui spectacol. "Am să mă întorc bărbat" a stârnit numeroase controverse la lansarea sa. Discul narează povestea unui tânăr, Andrei Gavrilă, recrutat în cadrul stagiului militar obligatoriu, și care sfârșește prin a se sinucide[1], cu puține zile înainte de a se întoarce acasă, din cauza numeroaselor suferințe si umiliri îndurate pe parcursul celor 12 luni de armată. Acest album a marcat și începutul colaborării cu chitaristul Eugen Caminschi, devenind membru cu drepturi depline în cadrul formației.

Discografie
1997 - Nu am chef azi
1999 - Vama Veche
2000 - Nu ne mai trageți pe dreapta (maxi-single)
2002 - Am să mă întorc bărbat
2004 - Best of Vama Veche - Tuborg Music Collection 5
2006 - Fericire în rate
Despărțirea trupei și problemele legale[modificare | modificare sursă]
În toamna lui 2006 trupa s-a despărțit[3], iar în decembrie 2006, Traian Bălănescu, Răzvan "Lapi" Lupu și Liviu Mănescu au acționat în instanță membrii trupei Vama, pentru încălcarea drepturilor de autor asupra pieselor Vama Veche. În urma unei decizii a ICCJ pronunțată în martie 2010, Tudor Chirilă și trupa Vama nu mai aveau voie să interpreteze piesele compuse de membrii Vama Veche fără acordul foștilor lor colegi de trupă. [4]

În vara anului 2010, cele două trupe formate ca urmare a despărțirii din 2006, Vama și Trupa Veche, au ajuns la un acord privind interpretarea cântecelor din repertoriul formației Vama Veche, ambele trupe putând să interpreteze aceste piese. [5]

Formația Vama[modificare
Vama este o trupă înființată de Tudor Chirilă în 2006, la scurt timp după destrămarea trupei Vama Veche. A lansat trei albume de studio, Vama (apărut în 2008), 2012 “Vama Better” (apărut in 2017), cel din urmă marcând direcția trupei în zone pop-dance. Membrii trupei sunt: Tudor Chirilă (vocal), Eugen Caminschi (chitară), Gelu Ionescu (claviaturi), Lucian Cioargă (baterie), Dan Lucian (chitară bas). - Dan Opris?

Formația Trupa Veche[modificare | modificare sursă]
Trupa Veche este o trupă rock fondată de foștii membrii rămași din trupa Vama Veche, Traian Bălanescu (claviaturi, pian), Liviu Mănescu (chitară bas) și Răzvan Lupu „Lapi” (baterie). În 2007 lansează albumul 1907 km. La începutul anului 2010, membrii formației erau Traian Bălănescu (pian), Liviu Mănescu (chitară bas), Doru Cincă (baterie), Bogdan Sandu (chitară) și Bogdan Olaru (vocal).[6].

Acest articol folosește material din articolul Wikipedia Vama Veche, care este publicat sub licența Creative Commons Attribution-Share-Alike License 3.0.

Autentificare

Vă rugăm să introduceți emailul și parola Dvs:

Înregistrare Express

Introduceți adresa de email și parola:
Emailul Dvs este deja înregistrat pe Fest.ro. Doriți să unificați ambele conturi de utilizator?