Compact

Imagini

Video

Compact, CC BY-SA 3.0, prin Wikimedia Commons

Compact este o formație muzicală românească de muzică rock, care a luat ființă în 1977, la Cluj, fiind fondată de către basistul Teo Peter și chitaristul solo Constantin „Costi” Cămărășan împreună cu Manoliu Marian. Debutul concertistic oficial a fost făcut pe scena Clubului Univerșității Babeș-Bolyai.

În formula originală, formația a progresat mereu, având succes local și regional, care a culminat cu obținerea Marelui Premiu Perpetuum Vox Transilvania la festivalul de la Mediaș în primăvara anului 1981. La sfârșitul sezonului estival 1981, Compact urma să plece la București pentru prima lor înregistrare Electrecord. După concertele din vara anului 1981, cei cinci s-au certat, mai ales din cauza banilor, și din cinci au rămas doar cei doi membri fondatori, Peter și Cămărășan. Aceștia i-au adus ulterior în formație pe Paul Ciuci (solist vocal, chitarist și compozitor) și „Leluț” Vasilescu (baterie), membri fondatori ai formației Telegraf din Câmpia Turzii.

Prin cooptarea celor doi turdeni, formația și-a găsit propria sa identitate muzicală inconfundabilă, care a propulsat-o rapid ca fiind o prezență puternică și distinctă a muzicii rock românești.

În 1982, Compact împreună cu Trupa 2005 din Turnu Severin au lansat primul lor album. Postul național de radio le difuza din ce în ce mai des piesele. Până și Petre Magdin, cu emisiunea sa de televiziune „de la miezul nopții”, a realizat niște scene cu „compacții”, la mare, pe plaja de la Costinești.

Pe primul lor album complet, Fata din vis, 1984, există compoziții atât ale lui Ciuci, cat si ale lui Cămărășan. În 1988, Compact lansează albumul Cântec pentru prieteni, album ale cărui cântece sunt toate semnate de Paul Ciuci. Între timp, formația cânta la mare vara, iar în restul timpului făceau turnee, care i-au făcut cunoscuți nu numai în România, dar și în unele țări de după Cortina de fier precum Bulgaria și Republica Democrată Germană (RDG).

Apoi, în 1988, a urmat un triplu hiatus: Paul Ciuci a plecat în Statele Unite ale Americii (concertând cu Sfinx Experience între 1991-1995), iar Compact-ul rămas prin plecarea sa s-a rupt în două, Teo Peter înființând Compact B (Compact București), iar Costi Cămărășan, Compact C (Compact Cluj). Membrii Compact: Ionuț Micu - baterie Lucian Iluț - chitară bas Paul Ciuci - voce, chitară Cătălin Tuță Popescu - clape

Acest articol folosește material din articolul Wikipedia Compact, care este publicat sub licența Creative Commons Attribution-Share-Alike License 3.0.

Autentificare

Vă rugăm să introduceți emailul și parola Dvs:

Înregistrare Express

Introduceți adresa de email și parola:
Emailul Dvs este deja înregistrat pe Fest.ro. Doriți să unificați ambele conturi de utilizator?